Варненски съд реши: По 15 години затвор за опита за умишлено убийство на курсант

 

За трети и последен път състав на Варненския апелативен съд подложи на въззивен контрол присъда на Окръжен съдВарна, от края на ноември 2012 година, с която Васил Петров и Антон Истатков бяха признати за виновни заради опита в съучастие като съизвършители през март 2011 година по хулигански подбуди умишлено да убият Манол Марков, тогава курсант от ВВМУН. Й. Вапцаров“.

За това престъпление първата съдебна инстанция им присъдина Петров – 17 години затвор, а на Истатков – 16 години лишаване от свобода. Петров беше наказан и за причинените средни телесни повреди на други двама студенти от ВВМУГеорги Иванов и Михаил Михалев.

Със свое решение от 27 март 2017 година Варненският апелативен съд измени присъдата на ОС Варна, като намали наказанието за опита за убийствоза двамата подсъдими на по 15 години затвор. От 6 на 5 години съдът намали присъдата на Петров за причинените средни телесни повреди.

Пресслужбата на съда припомня, че тримата курсанти от Морско училище срещнали своите нападатели на 21 март 2011 година в заведение за дюнери, в района на Червения площад във Варна. Петров и Истатков си тръгнали първи от заведението, а покъсно се върнали да търсят студентите и разбрали в каква посока се оттеглили. Настигнали ги и с предварително приготвен предмет започнали да ги малтретират. Първият, когото Васил повалил, бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Найтежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалка, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце. Побоят бил брутален и продължителен. След като Манол престанал да реагира, нападателите нанесли още няколко удара и се отдалечили от телата на пострадалите младежи. Найтежко пострадалият бил Манолсъс счупване на черепа, с разкъсноконтузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки наранявания по главата и тялото. Двамата му състуденти Васил и Георги били с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите.