Варненски клуб обучи стотици на хокей на трева

Свети Климент вече 14-а година развива този спорт
В момента участва в четири първенства при мъжете и жените

Варна е град, в който се развиват много спортове. Футбол, баскетбол, волейбол и хандбал винаги са били най-популярните сред отборните, но има и много други. Един от тях е хокеят на трева. Вече 14-а година морската столица си има клуб, който развива една от най-старите олимпийски дисциплини – Свети Климент. Негов основател е Николай Янчев, който е един от първите състезатели и треньори в този спорт в България.
Неговият клуб развива две разновидности – хокей на трева и хокей в зала. Основава го през 2002 г., когато след следване в Националната спортна академия идва да живее във Варна. Съдействие му оказва бившият международен съдия и тогавашен регионален експерт в Министерството на младежта и спорта Димо Момиров. „Той ме заведе в СОУ „Свети Климент Охридски”. Говорихме с директора Петко Петков и той се съгласи да направим отбор. Затова кръстихме клуба така. Това име вече е достатъчно познато в българския хокей на трева повече от 13 години”, споделя пред „Народно дело Седмицата” Янчев, който впоследствие работи и като учител по физическо възпитание в училището. Помагат му двама негови колеги, които минават курсове за начално обучение в хокея – Васил Сотиров и Добринка Петкова.
От 2002 г. до сега през клуба са минали стотици деца, юноши, девойки, мъже и жени.
„До 2010 г. играехме изключително с деца до 12, до 14 и до 16 години. Ставали сме втори при децата до 14, на 16 сме ставали трети, имали сме през годините хора, които са попадали в националния отбор, ходили са по международни кампове. Някои от тях сега са в първия ни състав. В момента работим само с мъже и жени и в двете дисциплини – в зала и на открито”, казва още треньорът.

29_1
Той се запалва по хокея на трева много случайно. С неговия приятел Антонио Антонов, който сега е изпълнителен директор на федерацията, са бивши състезатели по лека атлетика. Когато Янчев става студент в НСА, Антонов го кани да пробва този слабо познат в България спорт. „Казах му да не ме занимава, но той бе настоятелен и убедителен. Реших да направя една тренировка. На нея обаче другите ми се смееха, защото съм силен физически, но не можех да спра топката и да я подам. Шегите им ме амбицираха, надъхах се и започнах да тренирам усърдно, за да натрупам необходимите качества. Впоследствие през 1996 г. основахме клуб по хокей в НСА. Аз съм съучредител и първият му треньор. Първо работех с мъжете, а после и с жените. Спечелихме първите държавно първенство и купа на България с тима”, разказва специалистът.
През годините Свети Климент участва задължително всеки сезон в държавните първенства с една, две, три, дори пет възрасти. Сега обаче Янчев признава, че не се занимава с подрастващи, тъй като няма условия. Затова се е съсредоточил в работата с мъжете и жените. Тренира ги в Техническия университет, където е преподавател, като ползват и зала „Владислав”.
Треньорът признава, че му е трудно да запали хората по този спорт, тъй като е непознат за България. „Все пак това не е футбол. Тук всеки вика „не ме занимавай”. Дърпа се, трябва да го убеждаваш, докато каже „знаеш ли, то било интересно”. Докараш ли го до игрището, му харесва. Обикновено търся бивши спортисти, тъй като имат двигателна памет, докато другите нямат добра координация и е трудно. При жените имам бивша щангистка, боркиня, баскетболистка, лекоатлетка”, споделя Ники Янчев.
През последната година Свети Климент игра с мъжете и жените както на открито, така и в зала. В силния пол има пето място в зала, на открито е шести. В залата при жените е четвърти, а на открито – пети. В България отборите са около 10.
За варненския клуб в момента се състезават общо 30 души – мъже и жени, а през годините Янчев е готвил по над 100 деца.
В Свети Климент тренират по два пъти седмично, а преди състезания – по три. От 2010 г. в Техническия университет има свободно избираем час по хокей.
На трева отборите са създадени от по 11 състезатели, а в зала – от по шест.
Екипировката прилича на футболната – с фланелка, гащета и калци. По-различни са корите, тъй като обхващат по-голяма част на краката, за да се пази по-добре подбедрицата. Маратонките са по-специфични – тип стоножки за открито, а за зала – каучукови, за да може да има сцепление.
Стиковете за зала и за навън са различни. Първите са по-тънки и леки, а за открито са по-дебели, по-масивни. Топчето е от 156 до 160 грама, диаметърът е 5,1 сантиметра.
Янчев разкрива, че според една наскоро публикувана класация хокеят на трева е третият по гледаемост и брой зрители спорт в света.

Спортът дебютира на Олимпиада още през 1908 г.

Родината на съвременния хокей на трева е Англия. За рождена дата се смята 1875 г., когато са създадени първите писани правила на играта, като основното е забраната топката да се докосва другояче освен чрез стика.
Хокеят дебютира на олимпийски игри още през 1908 г. В продължение на повече от 100 години този спорт се развива и усъвършенства, за да се превърне в една от популярните игри, практикувани в над 120 страни на шест континента.
В България първите известия за хокея на трева се появяват в края на 19-и век. Родната федерация е учредена на 6 юни 1991 г. Изпълнителен директор е Антонио Антонов, в момента преподавател по хокей на трева в НСА. От 1992 г. е член на Международната федерация по хокей.
Приблизителният брой на постоянно трениращите хокей на трева в България е над 1000 души. Сред градовете, в които се развива този спорт у нас, са: Байкал, Баните, Благоевград, Бяла, Варна, Генерал Тошево, Главиница, Добрич, Златоград, Крушари, Кюстендил, Мадан, Неделино, Перник, Плевен, Пловдив, Сандански, Свищов, Смолян, София, Тръстеник, Търговище, Харманли, Чепинци и Червен бряг.

Варненски съдия е в световния елит

29_3

Възпитаникът на Свети Климент Християн Василев  е в световния съдийски елит. Избраният за най-добър млад съдия на България през 2012 г. 22-годишен варненец получи призванието, докато бе съдия на европейското за юноши до 16 г. във Вилнюс (Литва) през 2014 г. Преди това Василев реферира и във второто издание на световната хокейна лига с участието на България в Свети Иван Жилина (Хърватска).
„Много се зарадвах, когато разбрах новината. Християн се превръща в сензация за българския хокей. Вкарах го в съдийството в края на 2009 г. и до момента има над 15 международни турнира, сред които европейски първенства и балканиади. През 2015 г. свири на много високо ниво, като ръководи мачове на най-големите отбори в света”, сподели Янчев.
Александър Дечев