Варненски деца ще учат цяла есен на строителна площадка

Георги Георгиев

Твърденията на община Варна и кметът Иван Портних, че учебната година стартира по мед и масло, се спукаха като лъжа на циганска сватба. Ученици, родители и преподаватели от ОУ “Черноризец Храбър” посрещнаха 15 септември сред истинска строителна площадка – фадроми, багери, тухли, кул бетон и оглозгани до арматура помещения.
Децата ще учат сред прах, машинен шум, до купища боклуци и в непрекъснат страх нещо да не отскочи или падне върху главите им. Причината е ремонт, който община Варна гръмко обеща, че ще приключи на 21 септември. Най-лошата новина е, че децата ще пребивават в такива условия поне до края на есента.
Ремонтът включва събаряне на стени, изграждане на нови, укрепване на основи и други тежки дейности. Обхваща ниска пристройка, в която досега имаше салони за физкултура, библиотека и административни помещения. Тя е свързана чрез топла връзка към основната сграда. Още от самото начало бе ясно, че дейностите изискват време, а закъснение ще разстрои учебната и административната дейност. И макар децата да излязоха във ваканция на 15 юни, работата стартира… едва на 21 юли. “Защо се забавиха? Ако бяха почнали навреме, все някак до края на септември щяха да завършат. А сега? Застуди ли се, може и зимата да не сколасат”, оплакаха се родители.

6-reportazh2
На информационната табела пише, че дейностите ще се извършват 60 дни, т.е. до 21 септември. Такъв срок посочи и пресцентърът на община Варна в специално прессъобщение на 31 август. С ремонта във фейсбук тогава се похвали и кметът Иван Портних. На родителските срещи тези дни е било съобщено, че никой не знае кога ще е рязането на лентата, положението е такова, трябва да се свиква. Дори и лаик може да забележи в момента, че в ОУ “Черноризец Храбър” ще се работи още месеци.
“Интересно ще е, ако дойде РЗИ и замери шума или праха”, оплака се майка на второкласник. Но опасностите не са свързани само с провеждането на учебната дейност. За да могат все пак малчуганите да учат, училищното ръководство се е принудило да затвори изцяло западния вход, достъпът до основната града ще се извършва единствено от източния. Това обаче ще принуди повечето деца да заобикалят целия училищен двор на път от и за школото, движейки се по уличка край дере, с непрекъснато паркирани коли на тротоара, да преминават край кофи за смет и глутници кучета. По-големите ученици ще минават от там по няколко пъти на ден, тъй като близките магазини, заведения за хранене, книжарница и т.н. са все откъм затворения вход. “Що за чудо? Дават толкова пари за ремонта, а се скъпят за 2-3 хиляди лева, с които може да се отвори вход откъм пресечката на улиците “Студентска” и “Мир”, за да се спестят главоболията с преминаването”, заяви и баща на шестокласник. По разбираеми причини той и майката искат да са анонимни.
Училищното ръководство е отделило с огради цялата територия на ремонта, издало е указания децата да не влизат там. Но най-голямата опасност остава – някое хлапе да се шмугне. Допълнителен риск създават и строителните машини, които цяла есен ще се движат по улица “Студентска”. По нея освен ученици, преминават и студенти на път за Техническия университет.  “Мисля, че вината не е в директорът или учителите. Какво да сторят? Правят каквото могат. Това е общински ремонт, общината е отговорна. След като кметът Иван Портних се хвалеше по-рано, нормално е сега той да носи отговорността”,  заявиха родителите.
До момента няма обяснение от община Варна защо се забави ремонта, нито пък извинение. Фактът е налице – учебните дейности ще се провеждат редом със строителни, при риск за деца и възрастни. Най-вероятно след нашата публикация ще последва познатия кризисен пиар, видян и след проточилия се ремонт на Спортната зала – “основите се оказаха подгизнали, училището през социализма не е построено както трябва, за да стане хубаво, трябва да се потърпи…”.