Варненска следа на столичната сцена: Необичайният театър на Десислава Чутуркова навърши 10 години

 

Театър „Нагоре по стълбата“ става на 10 години, а трупата отбеляза повода със специално представление на 19 ноември в столичния Културен дом „Средец“. Основател и ръководител на театър „Нагоре по стълбата“ е актрисата Десислава Чутуркова, която има смелостта и обича да застава от различни страни на актьорството. Независимо дали преподава, режисира, играе или пише, варненката създава и се включва в театрални и филмови проекти, когато намира в тях идея, смисъл и сърце.

За 10-ата си годишнина театърът представи пред публиката с ирландската пиеса „Миг“. Спектакълът, поставен за първи път у нас, е силно провокативен, изпълнен с характерната за северните народи разтърсваща дълбочина. Зрителите ще станат свидетели на семейна история, която засяга много психологически теми и действа пречистващо. И докато първата й част е в почти комедиен жанр, само няколко реплики обръщат посоката на действие и отвеждат присъстващите към умението да се справим с промяната, да простим на себе си и на другите.

Създадена през 2007 г., театрална трупа „Нагоре по стълбата“ е насочена към пораснали любители на театъра, изкушени да сбъднат мечтата за артистична роля и сцена. Макар и прескочили авантюристичните години преди 20-те (и 30-те), непрофесионални актьори смело заявяват вече цяло десетилетие желание да експериментират в живота, да откриват себе си, да се развиват в света на театъра и киното, без това да е тяхна основна професия… Или пък точно обратното, те искат професионално да се насочат към актьорската игра. Независимо от конкретните мотиви на хората, „Нагоре по стълбата“ показа, че има място за театър, в който мечтата да бъдеш артист няма възраст.

„Аз съм човек, който трудно понася граници и ето, точно тук, чувството ми за справедливост се намеси. „Не може да не може, не може да няма“ – казах си. Името на трупата също се роди спонтанно. Искаше ми се в него да се съдържа усилие, търпение, любов и безкрай… И продължавам да вярвам в това. Вече 10 години. Пътят нагоре е дълъг и няма таван“, казва Десислава Чутуркова в интервю за в. „Дума“.

Варненката признава, че трудности винаги има. „Важното е да имаш онази сила в теб, която те кара да продължиш, да ги превъзмогнеш, да изчакаш, защото точно тогава добиваш още повече сила. Трудности има от различно естество – заетост, мотивация, осъзнаване, че всеки зависи от всеки, нервно напрежение, но всичко това е в реда на нещата. По-интересни са хубавите мигове, заради които наистина си струва да го правиш. Фокусът ми е в тях. Благодарна съм на възможността да споделяме безброй красиви и истински моменти. Да виждаш пред очите си израстването е несравнимо“, казва актрисата.

Мениджъри, адвокати, биолози, геодезисти, програмисти, археолози, психолози – това са хората, които участват в „Нагоре по стълбата“. „Прекрасното е, че по някакъв начин всеки допринася към театъра ни със своите силни професионални страни. Това наистина е много ценно, а и забавно. В крайна сметка играта е в основата на всичко“, казва Чутуркова.