Варненска плувкиня стана №1 на маратон в Хърватия

 

 

 

Състезателката на варненския клуб по плуване Астери – Василики Кадоглу, триумфира в 20-тия юбилеен плувен маратон „Поречки делфин“, който се състоя в хърватския град Пореч. Талантливата ни 16–годишна плувкиня преодоля 5–километровото трасе в Адриатическо море за 58 минути и победи и при жените, и във възрастта „девойки 16-17-годишни“. Васи бе повече от убедителна, след като втората финиширала – Ивана Призмич, завърши на 5.10 минути след нея, а третата Нина Йокич – на повече от 7 минути и половина. В надпреварата участваха 116 състезатели. При мъжете победител бе Яков Игрец с време 57 минути и 57 секунди.

Този уикенд пък учиниците от Спортно училище „Георги Бенковски“ (Варна) Василики Кадоглу и Георги Цурев – двама от изявените ни и обещаващи плувци, представиха България на маратона в Дордрехт (Холандия), от който събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на деца с онкологични заболявания.

Състезанието бе под надслов „Swim to Fight Cancer“. Кадоглу и Цурев, които са съотборници във варненския клуб Астери, плуваха в „ниската земя“ със съдействието на Община Варна. Те плуваха в Холандия като победители в последното 79-о издание на маратона „Галата-Варна“. В изключително оспорвана борба първи на буна №2 при мъжете финишира Цурев, който преодоля 4-те километра за 49,59 мин. Кадоглу отвя конкуренцията при жените, завършвайки със солиден аванс за 56,05 мин.

 

 

Черно море-Одесос ще играе в баскетболната „А“ група

 

Седем отбора са подали заявки за новия сезон в А група – жени, съобщи BGbasket.com. Освен двата фаворита Монтана 2003 и Берое Стара Загора, и през новата година с женски състави ще са Славия, Шампион 2006, Локомотив Стара Загора, Септември, а отново отбор в елита ще има и Черно море-Одесос. За да има повече конкуренция и възможност за изява, БФБ направи реверанс и ще изчака още няколко дни решенията на Академик Пловдив, НСА и Левски.

Само шест пък са отборите, подали своята заявка за участие в „А“ група-мъже за новата спортно-състезателна година до този момент. Това са ЦСКА, Славия, Рилски спортист-2, Чавдар Троян, Шумен и Видабаскет. Има вероятност за 2019-2020 в първенството да има отбор и Спортист 1959 Своге, където в момента се строи нова зала. От БФ Баскетбол ще изчакат още няколко дни тяхното решение, а и късни заявки от други клубове, ако има такива. През миналия сезон в А група имаше 9 отбора, през 2017-18 бяха цели 13. В последните 15 години не е имало по-малко от 8 отбора на сезон. Освен шампиона Академик София-2, финалиста Черноморец, в А група няма да играят през новия сезон Атлетик и Шампион 2006. Най-изненадващо обаче е отсъствието на един от най-силните отбори в този ешелон през последните години – Икономическия университет във Варна.