Варненка поиска Портних да е като кмета на София: Фандъкова не би постъпила така с жк „Чайка“!

Варненка, която живее в жк „Чайка“, изпрати до „Петел“ писмо, което за пореден път изостря вниманието върху проблемите на квартала и опасността той да бъде застроен. Нашата читателка Галина Ялъмова призовава кмета на Варна Иван Портних да вземе пример от своята колежка Йорданка Фандъкова, кмет на столицата. Повод за това за промени в ЗУТ, одобрени от правителството, които дават надежда зелените площи в „Чайка“ да бъдат запазени.
Нашата читателка припомня, че промените са направени по предложение на Фандъкова и столична община. Повод за писмото си варненката взема от следните думи на кмета на София пред „24 часа“: „Инициирахме и предложихме в МРРБ промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община, които вчера бяха приети и от Министерски съвет. С тях целим да се въведе ред и да се запазят зелените площи. Това е тема, която вълнува всички. С промените се въвежда нова категория „терени за озеленяване в жилищни квартали“ – това са междублоковите пространства, в които през годините са били реституирани много имоти и виждате сега какво напрежение има сред хората. За да защитим тези терени, се въвежда тази законова категория, която не позволява строителство в тях“.

2-chajka
Нека припомним, че община Варна първо изработи и прие нов подробен план за „Чайка“, който предвижда ново строителство в свободните терени, които сега са зелени площи. Гражданите протестираха активно и така се стигна до отмяна на плана. След това обаче съдът реши, че общинският съвет е нямал основание да си отменя решението и новият план пак е в сила. От страна на кмета на Варна Иван Портних няма ново предложение зелените площи да бъдат запазени и новото строителство в „Чайка“ да бъде избегнато. Точно в това нашата читателка г-жа Ялъмова вижда разликата между варненския кмет и Йорданка Фандъкова.
Ето какво ни написа още тя:
„Оценявам претенциите на собствениците на реституирани имоти, но не мога да приема в зелената градина пред дома ми да се построят 2 нови кооперации, особено в квартал „Чайка“, който е изграден с необходимите улици, паркоместа, огромни зелени площи. Няма нито един варненски квартал изграден по този начин в последните 30, че и повече години. Защо трябва да се бетонираме?
Защо само инвеститорските интереси са важни?
Да ви кажа ли защо ми харесва да живея в този квартал? Защото е тихо и зелено и защото имам нужда след напрегнатия ден, да изляза, да се разходя и да се наслаждавам на чистия въздух, да не газя в кал и да се чудя как да се размина с бетоновози, камиони…
Все още се надявам,че е останала някаква съвест и доброто ще надделее, за да могат нашите деца да имат добрите примери и да не израстват с чувството, че винаги ще са „безгласна“ буква“.