Варненец се натъкна на фалшиви монети от 2 лева

 

Варненец се е натъкнал на фалшиви монети от 2 лева и публикува снимките им в интернет.
„Вчера ни попадна такава и бъдете сигурни, че в бързината въобще няма да ви направи впечатление. На фалшификата, когато е бил нов и пуснат в обращение, вътрешният кръг е бил със златист цвят както оригинала, но след това е паднало покритието (има останало съвсем малко в релефа). Размерът на монетата е съвсем малко по-голям, сплавта, от която е направена, е по-различна и шрифтът е минимално по-голям. Заради ниската стойност, това, че е монета, и бързината, с която обменяме пари, по никакъв начин не би замислил някой, че тази монета е фалшива. Могат да си пускат колкото си искат бройки и хората не биха ги заглеждали, както обръщат внимание на хартиените пари“, предупреждава той.


На снимката наистина се вижда огромната прилика между фалшивата и оригиналната монета. Ако златистият цвят си е на мястото, определено не би било забележимо от просто око, че е фалшива.
Коментарите под снимките показват, че доста хора са попадали на такива монети. Те дават съвети, ако имаме колебание, да ги претеглим. Според тях фалшивата монета от 2 лв. тежи 6 грама, а оригиналната – 10. Това, че е по-лека, се усеща и без да бъде претеглена. Освен това звукът, когато бъде хвърлена върху маса или бюро, е кух, наподобяващ хвърляне на пластмасов предмет.