Варненец пита общината: „Харе Кришна“ се носи из центъра, а дали е законно?

 

В центъра на Варна, на едно от най-оживените места на ларгото, водещо към входа на Морската градина и морето, се носят звуците на мантри. Кришнари са насядали на плочките и пеят, а дали тази тяхна религиозна дейност е законна?
Ето какви въпроси постави нашият читател, който е заснел пеещите „Харе Кришна“ в четвъртък надвечер:
„Някъде към 17:30 в четвъртък минавах по центъра на Варна и пред хотел „Черно море“ бяха седнали няколко кришнари. Едни пееха и свиреха, други им пригласяха отстрани. Имаше и такива, които предлагаха книги на минувачите. Направи ми впечатление, че този, който основно пееше мантрата, имаше пред себе си тонколона. Бях чел някъде, че религиозните проповеди с тонколони и на оживени обществени места са забранени, вярно ли е това и ако е вярно, защо не се спазва? Не мога да кажа, че кришнарите ме дразнят, а и музиката е по-скоро приятна, но все пак законите трябва да важат за всички“, коментира нашият читател.
Справка с общинската наредба за обществения ред във Варна показа, че ограничения за озвучаването на религиозни прояви наистина има. Там пише, че се забранява използването на озвучителна техника, включително и на религиозни сгради, когато звука от нея се разпространява навън. Изключение се прави за празници, когато обаче е необходимо специално писмено разрешение от кмета. Глобата е 500 лева за религиозните организации. Дали обаче общинската разпоредба важи и в този случай е трудно да се каже, защото не става въпрос за храм или друг вид сграда.