Варненец осъди общината за 20 000 лева за счупен крак

 

Община Варна ще трябва да изплати 20 хил. лева обезщетение на варненец, потрошил крак в необезопасена улична дупка в града. Това става ясно от решение на Районния съд по повод искова молба заведена от потърпевшия заради претърпените неимуществени вреди, съобщи през миналата седмица Moreto.net.
Инцидентът, при който мъжът е получил множество счупвания на левия си крак, е станал през юни 2017 година. Пострадалият работел във фирма на длъжност „шофьор“, като основно се занимавал с доставка на стоки до търговски обекти. Според показанията той спрял служебния си автомобил на улицата, за да извърши редовна доставка в близък магазин. Слизайки от превозното средство, стъпил с десния си крак в пропаднала необезопасена дупка на пътя, при което залитнал, загубил равновесие и паднал върху левия си крак. Опитал се да стане, но усетил много силна болка и не успял. Бил транспортиран с линейка до болница. Направени са му изследвания и е установено, че е получил множество счупвания. Наложило се да му бъде извършена операция. Бил гипсиран, а в крака му лекарите поставили винт.
Пострадалият провеждал рехабилитационни процедури за възстановяване в пълен обем на двигателната функция на крака, а след операциите продължавал да изпитва силни болки, като се налагало да приема непрекъснато обезболяващи, а понякога и сънотворни. Освен това се чувствал депресиран и потиснат, тъй като бил лишен от възможността да води обичайния си социален живот. Бил напълно обездвижен и изцяло зависим от чужда помощ, дори и за задоволяване на най-елементарните му ежедневни потребности. Според сведенията мъжът се върнал към нормален живот след месеци.
Обезщетението за претърпените вреди и страдания трябва да изплати Община Варна, защото именно тя има грижата за поддръжката на пътя, където се е намирала дупката, заради която е пострадал потърпевшият. Местната управа ще трябва да покрие и разноските по делото.