Варненец е в топ 6 на младите съдии в хокея на трева в Европа

 

Варненец е в топ 6 на младите съдии в хокея на трева в Европа. Той се казва Християн Василев и е само на 26 години. Първите си стъпки в този спорт прави като състезател в клуб Свети Климент (Варна). Там президент и старши треньор е Николай Янчев. „Само на 23 години стана международен съдия. Преди това играеше при мен. На 18 спря с хокея, но аз го поканих да се върне и да стане рефер. Той се съгласи и се разви изключително добре, резултатът от което се вижда днес. Обучихме го, ходи на няколко семинара с международни лектори от Австрия, ЮАР, Ирландия, бяхме и на обучение в Сърбия„, споделя предНародно дело Седмицатачовекъторкестър в Свети КлиментНики Янчев, който от 2007 до 2010 г. оглавява съдийската комисия на Българската федерация по хокей на трева.

Преди три години Християн е включен в програмата на европейската федерация за млади арбитри – Umpires for Еurope. Там младият варненец се представя много добре и е приет в Umpires development programme, където се влиза много трудно. От 36 души в първата програма само шестима продължават в тази. В нея се обучават съдиите, които свирят на олимпийски игри и на световни първенства. Така нищо чудно 26-годишният арбитър да ръководи двубои в Токио 2020. За целта първо трябва да мине обучението, първият етап от което е през април в Берлин.

Той вече е свирил на много силни международни първенства, едно от които е европейското до 18 години през 2015 г. За качествата му говори фактът, че са му поверили срещата за треточетвърто място между Белгия и Испания.

Християн Василев е избран през 2013 г. за найдобър млад съдия в България, а две години покъсно вече №1 сред всички рефери у нас.

В Свети Климент тренират 30 души

 

30 човека тренират в хокейния клуб от Варна Свети Климент. Тимът, който практикува тази игра в зала и на открито, разполага както с мъжки, така и с женски отбор. 80 процента от състезателите са бивши или настоящи студенти в Техническия университет на Варна.

Преди броени дни двата състава участваха в държавното първенство в Камчия. В силния пол Свети Климент стана пети от седем отбора, като победи третия Стик (Генерал Тошево), разполагащ с двама бивши национали. Тимът на Николай Янчев изпусна да бие НСА и Академик (Сф), срещу които водеше почти до края, но впоследствие загуби. При успех в тези срещи варненци щяха да завършат в топ 3. При дамите Свети Климент е също пети, но от шест отбора. Тимът бе съставен почти изцяло от нови момичета, плюс 2-3 опитни състезателки. Въпреки младостта си варненки биха Тракия.

Иначе Николай Янчев събира подопечните си около три пъти седмично за тренировкиедин път през делничните дни и два пъти през уикенда.

Клубът с покана за силен турнир в Осло

Покана за силен турнир в зала в Осло получи преди дни ръководството на Свети Климент. В норвежката столица варненци ще срещнат силни мъжки отбори от Германия, Швеция, Норвегия, Англия, Украйна и Финландия. Надпреварата е през декември, а до 1 юли тимът на Ники Янчев трябва да обяви дали приема поканата на клуб Кринкша. „Поласкани сме от поканата и ще е е хубаво да отидем и да сверим часовниците си срещу водещи отбори в хокея на трева. От там ни поемат настаняването и дневните разходи, но ние трябва да платим пътя, което не е никак малко като сума„, каза Янчев.

Сега на мъжете на Свети Климент им предстои участие на турнир за Купата на ректора на МГУ в София в края на април, а в края на юни ще се пуснат и на надпревара за Купата на ректора на НСА. През октомври пък е държавното първенство на открито за мъже и жени.