Варна събра представители на европейски младежки столици

 

Делегации от европейски младежки столици пристигнаха миналата седмица във Варна за участие в тридневен пролетен фестивал. Представители от Кашкайш (Португалия), които спечелиха титлата за 2018 г., от Амиен (Франция), кандидат за титлата през 2020 г., както и екип от Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., се срещнаха с Пламена Маринова – зам.-кмет на Община Варна. На разговорите присъстваха и Емил Радев – депутат в Европейския парламент, ЕНП; Тодор Балабанов, председател на ОбС – Варна; Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“; Биляна Раева, представител на Община Варна в сдружение „Варна – ЕМС“, и Мирчо Христов, изпълнителен директор на сдружение „Варна – ЕМС“, съобщи общинският информационен сайт Live.Varna.bg.


„Добре дошли в Европейската младежка столица Варна. Радвам се, че се включвате в нашия пролетен фестивал, който съвпада с едни от най-красивите български празници Лазаровден и Цветница. Сигурна съм, че наред с богатата програма ще Ви бъде интересно да видите и тези обичаи“, каза Пламена Маринова. Тя сподели, че Варна активно работи не само за реализация на инициативата Европейска младежка столица, но и за надграждането й. „Една от най-новите инициативи, е утвърждаването на Варна като град на знанието. Вярваме, че обединяването на академичния потенциал и младите хора ще допринесе много за развитието на града ни“, допълни тя и представи накратко проектите за новата библиотека, изграждането на Черноморски международен младежки център, както и на център за иновации и развитие.
„Варна е уникален град, съчетаващ древна история и младежки дух. Радвам се, че успях да представя и двете в сърцето на Европа – Брюксел, като организирахме специално представяне на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица. Така моите колеги в Европейския парламент се запознаха с младежкия дух и потенциал на града ни. Същата година, отново в ЕП, представихме и най-древното обработено злато в света – Варненското златно съкровище. Събитието мина при голям интерес и събра тримата големи в ЕС – председателите на Европарламента, на Европейската комисия и на Европeйския съвет. Уверен съм, че с всички мероприятия, които се провеждат през тази година, Варна ще заеме достойно място сред европейските младежки столици“, каза Емил Радев.
„Темата на Варна, с която спечелихме титлата ЕМС, е социални иновации. Целта, която сме си поставили, е нашият град да се превърне в център за социални иновации в Черноморския регион. Втората ни задача е да утвърдим марката Европейски младежки град, която заедно в партньорство с Европейския младежки форум и Европейската комисия ще обявим официално през май тази година“, каза Биляна Раева. Тя припомни, че от началото на годината се набират проекти за финансиране по програмата „Варна 2017“, като последните покани за участие ще бъдат в края май, началото на юни. До този момент са подкрепени над 200 проекта от Варна. „Тъй като сме ЕМС, условията за кандидатстване и подбора за проекти се извършват както на български, така и на английски език. Това позволява на всички партньори от Европа да участват в нашите конкурси и това е една от нашите малки първи социални иновации в България“, каза тя.
Биляна Раева съобщи още, че на 20 април в Брюксел предстои среща на кметове на градове – европейски младежки столици, представители на Европейския младежки форум и Европейският комисар по „Образование, култура, младеж и спорт“ Тибор Наврачич. След това – на 7 май, в Брага, Португалия, ще бъде подписано споразумение за създаване на мрежа на европейските младежки столици.
Поздравления към домакините отправиха представителите на Амиен, Кашкайш и Пловдив. „Радваме се, че можем да присъстваме на събитията във Варна, да видим всички фантастични проекти. Имаме готовност да бъдем партньори в инициативите в рамките на прехода от 2017 г. и 2018 г.в областта на младежките политики“, каза Ноел Менезес от Кашкайш. „Прекрасно е, че отново сме във Варна. От името на община Амиен изразяваме готовност да развиваме партньорство, обмен на млади хора и работа по съвместни проекти по младежката тема“, споделиха от Амиен. „Благодарим за поканата и се надяваме и занапред да работим още по-активно заедно“, каза Франц Кадири, координатор доброволци на „Пловдив 2019“.