Варна става столица на съвременния танц

 

Има едно изкуство, което не всеки се престрашава да ползва, но всеки се е докосвал до него. То е общодостъпно и дава свобода за изява на психиката с всички нейни пориви и мечти. То показва нашия характер и сила. Води се едно от най-висшите изкуства, защото в него намират израз цялото човешко тяло и мащабният човешки дух. Нарича се танц.
Децата го учат от малки в детската градина, после в училище, в школи, но когато пораснат, малцина продължават да танцуват. За целта си търсят специални поводи като празници например. А могат да го правят много по-често.
Защото танцът дава свобода. Танц е всяко движение, всяка мисъл, стига да знаем как да ги използваме за творчески подем.
Но това ни учат през последните няколко дни във Варна гости и домакини в най-новия грандиозен проект MOVING BODY (Движещо се тяло) към община Варна в рамките на програмата „Варна – Европейска младежка столица“.
Идеята е на едно място да се съберат от любители до професионалисти от най-високо ниво. Така полученият обмен ще даде начало на един нов център за развитие на танца във всички възрасти и направления и то във Варна, разкриват организаторите Искра Иванова (танцьор и хореограф) и Светлозара Христова (артистичен сътрудник).

MOVING BODY привлича всички възрасти
Шестима хореографи от световната сцена пристигат във Варна със серия танцови класове за професионалисти и представления за публика.
Платформата за съвременен танц ДВИЖЕЩО СЕ ТЯЛО събира за втора поредна година във Варна преподаватели, ученици, любители и зрители на съвременния танц, поставяйки си задачата Морската столица да се превърне в живо ядро на творчество и обмен в тази малко позната на местно ниво част от изпълнителските изкуства. Събитието се провежда между 21 август и 3 септември и включва богата програма от танцови ателиета и творчески лаборатории. Ателиетата или с други думи – танцовите класове – са разделени както по възрасти, съответно за деца и младежи, така и по ниво на подготовка. Така професионалните танцьори ще могат да упражняват далече по-напреднали техники, а начинаещите или хората без никакъв танцов опит ще могат без притеснение да се докоснат до това изкуство.
За първа година част от програмата ще бъдат не само образователни класове, но и танцови представления, насочени към широката публика. Тази стъпка дава заявка образователната платформа да прерасне във фестивал, събиращ във Варна почитатели на това изкуство от цялата страна. Градът, който е световноизвестен с традицията си в класическия балет сега отправя поглед към други изразни средства – не до там класически, но отново използващи поетиката на човешкото тяло. Всички варненци са поканени да станат зрители на съпътстващата програма, в която участие ще вземат гостуващите преподаватели.
Първото представление е ТЕХНОЛОГИЯ НА ЕМОЦИОНАЛНОТО ДЖУДО се проведе на 26.08. в Държавен куклен театър – Варна, като дело на танцова компания ДЮН. Хореографията и постановката са дело на небезизвестната Петя Стойкова, а спектакълът се занимава с въпроса – Изхабен ли е танцът като сценичен език? „Съвременното изкуство като че ли изтри с гума поетичното съдържание на танцуването и го замени с всички други възможни изкази, но не и с основното му съдържимо. Да танцуваш е демоде. Танцът си отиде от танца. А заедно с него си отидоха и емоциите.“ – казва за своята идея авторката.

Не само движение, а и психика


В рамките на ДВИЖЕЩОТО СЕ ТЯЛО се провеждат също две творчески лаборатории – СОЛИПСИС и КАКВО ГОВОРИ ТЯЛОТО ЗА СЕБЕ СИ. Специфичното в тях е, че участие взимат не само танцьори, а хора от други области на изкуството като например поезия или актьорско майсторство. Тези две творчески срещи се водят от Саша Додо (Русия) и Атила Бордаш (Румъния), а тяхното представяне пред публика е предвидено за 30.08 от 19:30ч. в Младежки дом – Варна.
Последното представление в тазгодишната програма е на артисти от Варна и се нарича The Space in Between (1.09. – 19:30 ч. – Младежки дом). В него участие взимат Искра Иванова (танцьор и хореограф), Светлозара Христова (артистичен сътрудник), а музикалният фон „Симфониите на планетите“ е запис от космическите полети на „Вояджър“ 1 и 2. Това е танцов спектакъл/пърформанс с участие на публиката. Покана за разговор с едно човешко тяло, което търси и изследва своите граници.
В рамките на паралелната програма ще се състоят и две други много любопитни събития. Първото е Танцов джем сешън, който подобно на по-разпознаваемия музикален такъв, включва танцови импровизации. Гост-танцьори ще са преподавателите от платформата, а за музиката ще се погрижат варненските музиканти, познати от проекта MJam. Този танцов джаз се състоя на 27.08. от 22:00 ч. в градината на едно от заведенията в Морска градина.
Друго събитие е прожекцията на късометражни филми, на границата на танц и видео арт. Двете прожекции са предвидени за 1 и 2 септември от 21:00 ч. на лятната сцена на Държавен куклен театър Варна.

Гага методът – акцент в програмата
Гага е език на движението, развит от Охад Нахарин; това е нов начин за получаване на знание и себе-осъзнаване чрез тялото. Тези класове продължават един час и петнайсет минути, водени от танцьори, които са работили отблизо с Охад Нахарин. Класовете Гага/танцьори използват специфичен речник и умения, които са част от знанието на един танцьор. Наслагването на познати движения с Гага задачи изправя танцьорите пред нови предизвикателства и по време на уъркшопа, преподавателите подтикват танцьорите да посетят повече непознати места и начини за движение. Форматът Гага/танцьори задълбочава осъзнатостта на танцьора за физическите му усещания, обогатява палитрата на досега познатите им опции за движение, развива възможностите им да модулират енергията си, както и подобрява качеството на движение с широко разнообразие от текстури.
Входът за всички събития от паралелната програма е дарение на стойност по желание на зрителя, а събраните средства ще спомогнат за организирането на изданието през 2018.
Съвременният танц не винаги робува на историята, не търси анализ, непредвидим е в своите изразни средства, но със сигурност е свободен в своето създаване. Свобода, в която се ражда истината на артиста и изживяването за публиката. Организаторите се надяват, че това събитие ще помогне в създаването на култура за посещение и наслаждаване на тази форма на изкуство и ще създаде предпоставки за развитие на повече артисти в областта.
Информация за билети и представления може да намерите на сайта на събитието https://performanceroomvar.wixsite.com/movingbody
Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, Варна-Европейска младежка столица 2017, Фондация „Америка за България“ чрез програма „Изкуство в движение“, администрирана от Фондация „Арт офис“.