Варна сити спечели втора титла с колектив и себераздаване

 

 

 

 

Отборът на Варна Сити стана за втора поредна година шампион на България по футзал. Това стана предсрочно, като играчите на Благовест Марев си гарантираха трофея кръгове преди края. Те завършиха със сериозна преднина пред основните си конкуренти от УНСС, Черно море и Левски. Варненци нямат загуба през сезона, като допуснаха само едно равенство.

„Когато станахме шампиони предната година отборът беше напуснат от двама души, което се отразява в спорт като футзала, особено както бяхме и по-малко хора. Те бяха основни играчи. Единият е Георги Карагеоргиев, който продължи кариерата си първо във Франция, а след това и в Белгия. Другият е Веско Геренски, заиграл в Белгия. Беше ни доста трудно за сформирането на състава, поради това, че няма откъде да вземеш хора – няма школи. Това е голям проблем на футзала, няма откъде да вземеш някой, който да влезе и да има шампионски амбиции. Другият ни сериозен проблем е, че не могат да играят чужденци извън европейската общност. Бяхме намерили украинци на доста прилично ниво, но нямаме право да ги привлечем. Това си е сериозен проблем, защото в Шампионската лига например срещу нас може да играе бразилец, а ние не можем да вземем бразилец. И това е поради някакви закони“, каза за „Народно дело“ Боги Марев.

Той призна, че заради напускането на двамата основни състезатели, първоначалните идеи през новия сезон са били просто да се търси добро представяне в първенството, а не чак да се гони титлата. „Успяхме да привлечем Влади Бахъров от Левски и Николай Иванов от ФК „Г“, а за втори пореден сезон при нас бе и Дани Несторов. Тримата много ни помогнаха, приобщихме ги. Първият полусезон реално ние имахме само четири мача, тъй като доста бяха отложени. В тях допуснахме едно реми и взехме три победи. След Нова година привлякохме брат ми Бойчо Марев, върнахме и Георги Герасимов, който много помогна, и направихме един наистина боеспособен обор, който в България трудно би имал конкуренция. Представихме се много добре в София срещу конкурентите Левски, Черно море и УНСС. УНСС ги бихме 4:1 и там се отвори шанса да спечелим втората си титла. Сменихме тактиката на отбора. Положихме и много труд. На някого може да му изглежда лесно, гледайки разликата в точките, но въобще не е така. Всеки един даде максималното, даже и повече от себе си. Бяхме като истински отбор! За първи път всички момчета много професионално гледаха на нещата. Бяхме и голям колектив. Много си помагахме не само на тренировките, а и извън залата, чисто човешки. Ще ви дам един пример. На Даниел Димов му се роди дете, да му е живо и здраво. В същия ден, в който това стана, той игра мач с нас. Не остави колектива, въпреки че имаше основателна причина да го направи. Всички тренираме ежедневно. Всеки от нас си има семейни ангажименти, повечето имаме деца, но това не ни пречи да се влагаме здраво в каузата, която сме избрали, играейки футзал с екипа на Варна Сити. Тук искам да благодаря на моята съпруга Сяна Марева за разбирането, което проявява към мен и ангажиментите ми“, каза още Благовест.

Той бе категоричен, че винаги Варна Сити е играл феър плей. „Ние си играем за нас, много държим на феър плея. В тази връзка искам да изкажа голямо разочарование за градското първенство. Дано да вземат някакви мерки за следващата година. Не се получиха добре нещата от гледна точка на феър плея“, обясни Боги.

 

 

 

Тимът прави селекция за Шампионската лига

 

Варна Сити ще участва за втора поредна година в Шампионската мига по футзал. През 2018-а българите биха представителя на Люксембург, направиха равен с уелсците и загубиха трудно от абсолютния фаворит от Полша. Боги призна, че всички са ги похвалили сериозно за представянето им там и били учудени, че статутът на варненския тим е аматьорски, а не професионален.

„Имаме отново сериозни амбиции, но много зависи от жребия. Варна е столицата на футзала. Подготовката ни ще продължи и след последния мач – ще поддържаме форма, ще тренираме. Ще видим и какви трансфери ще направим. Искаме да запазим почти всички момчета. Има вероятност с някой да се разделим, но нека първо да видим кой ще дойде. Целта е да повишим класата. Вече преговаряме с някои момчета от България. Още не е ясно дали брат ми Бойчо Марев остава на 100 процента. Ще видим и той какви оферти ще има. За Шампионската лига ще помогне, но ако излезе някоя добра оферта, няма да правим спънки. Това се отнася за всеки наш играч. Ние ще се радваме много, ако някой получи добра оферта. Няма да спираме никой“, коментира Марев.

Той разкри още, че организацията в клуба е малко по-различна от останалите у нас. В основата на всяко решение са няколко човека. Благовест Марев е играещ мениджър като взима главно решенията по спортно-техническата част. В тренировките много му помага брат му Бойчо. Бойко Косев-Бобеца се грижи за всичко по организационната част в клуба, като помага и в тренировките и мачовете. Димитър Кръстев пък е старши треньор по време на мачовете и води отбора докато Боги е на терена, тъй като няма как да съчетава двете дейности. Всичко се обсъжда между гореизброените и тримата спонсори на клуба, така че да има абсолютна прозрачност. Марев специално поздрави колегите си и бе категоричен, че организацията в клуба е перфектна и това е в основата отборът да върви напред.

Благовест призна, че е доволен от формата на първенството и смята, че не е задължително да се въвеждат плейофи, както бе преди години, тъй като те реално няма да променят нищо.

 

 

 

В школата „Марев Старс“ тренират 60 деца

 

Около 60 деца тренират в школата, която семейство Мареви създаде. Главно с малчуганите се занимава Боги, а брат му Бойчо и баща им – легендата Тодор Марев, помагат с различни съвети и опит в тренировките.

За първа година отборът участва в регионалния турнир по футбол 7 на БФС. „През първия полусезон съм много доволен от децата, а сега започва вторият. Това участие ще им помогне много да израснат. Това е пътят – да минават през тези мачове и после да ходят в по-добрите отбори“, каза Марев.