Варна се прости с две от спортните си емблеми

Поколения легенди на града и България изпратиха в последния им път Любен Михайлов и Симеон Нинов

Варна се прости преди дни с две свои спортни емблеми. Това са изтъкнатият състезател по спортна гимнастика, треньор и успешен спортен ръководител Любен Михайлов, който почина на 81 години, и Симеон Нинов. Последният, който бе един от големите вратари в историята на футболния Черно море, си отиде от този свят на 76 години.


Вчера поколения спортисти и легенди на Варна и България изпратиха в последния му път Любен Михайлов на поклонението наобед в Юнашкия салон. Сред присъстващите над 150 души бяха дошлите от София неговите бивши съотборници в славния ни национален тим Светослав Батов и Никола Проданов, както и Мария Чиприянова, Симеон Варчев, Стефан Богомилов, Иван Иванов, известни състезатели по спортна и художествена гимнастика, бивши и настоящи спортни шефове. Община Варна бе представена от зам.-кмета Коста Базитов, а кметът Иван Портних изпрати венец. Съболезнователен адрес в залата бе прочетен от министъра на спорта проф. Даниела Дашева.
„Любо бе голям спортист, но по-важно е, че бе добър човек, с остро изразено чувство за справедливост. С него имам само приятни спомени”, заяви футболната легенда Стефан Богомилов. Бившият футболист и треньор на Спартак Васил Ненов пък добави: „С Любчо бяхме 53 години семейни приятели. Събирахме се в една компания с него, Тошко Пирински и Сашо Кисимов. Тримата, за съжаление, вече ги няма. Бог да те прости, Любчо.”
След поклонението Любен Михайлов бе погребан в тесен семеен кръг в Старите варненски гробища.
Любен Михайлов е многократен държавен шампион по спортна гимнастика и участник на две олимпиади с националния отбор – в Рим през 1960 и Токио – 1964. На първата нашите стават трети отборно на халки. През 1963 година Михайлов се мести във Варна и става основоположник на центъра за високо спортно майсторство по спортна гимнастика в града. Като треньор по-късно създава редица шампиони и призьори, сред които е Димитър Кърджалийски.
Любен Михайлов е първи президент на ПФК „Черно море”, бил е и заместник-председател на ОС на БСФС Варна. От 2002 година бе член на Асоциацията на ветераните спортисти във Варна. Носител на най-високия орден на Съюза на българските гимнастически дружества “Юнак” – Юнашки легион, който се връчва за „отечествена и юнашка заслуга”.
В четвъртък пък футболна Варна се прости със Симеон Нинов. В периода 1960/1973 той пази в 197 мача на „Черно море” в елита, има 3 участия за „Б” националния отбор на България и 12 за младежкия национален тим. Нинов бе част от един от най-големите отбори на „моряците” – този от сезон 1968/1969, който завършва четвърти в „А” група.
Последно сбогом с него на Старите варненски гробища си взеха бившите му съотборници Иван Василев, Тодор Великов и Стоян Георгиев, както и Димитър Момиров и Благой Калфов. „Симеон бе изключително честен и неподправен човек, а футболните му качества му бяха безспорни. Щом успя да измести от вратата нашия национал Иван Иванов-Шопа, сами си представете колко добър е бил”, върна се в спомените си Иван Василев.