Варна празнува! 15 август отново остави незабравими спомени

Празникът на Варна 15 август винаги успява да изненада варненци и гостите на града с някое незабравимо преживяване, което за дълго остава в паметта. Както винаги в последните години, събитията бяха толкова много и имаха толкова разностранен характер, че беше буквално невъзможно да видиш и да участваш във всичко, което се случва на този ден в българската морска столица.

Честванията започнаха от рано сутринта, когато стотици варненци и гости на града се събраха пред катедралата „Св. Успение Богородично“, която честваше храмовия си празник. Пред храма се извиха опашки от вярващи, които искаха да почетат св. Богородица на нейния голям празник. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена архиерейска света литургия и благодарствен молебен за гражданите и гостите на Варна.

Чудотворната икона на св. Богородица беше изнесена на ръце от моряци пред катедралния храм. Веднага след това с военен ритуал и под звуците на националния химн тържествено бяха издигнати знамената на ЕС, на Република България и на Община Варна. След това кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и митрополит Йоан поведоха литийно шествие около катедралата. Сред официалните гости на честването беше и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Детски, спортни и културни прояви изпъстриха празничната програма в града през целия ден. Както винаги, хората изпълниха улиците, площадите и Морската градина. Градът ни, който тази година е и Европейска младежка столица, изглеждаше като едно голямо пулсиращо сърце, изпълнено с емоции.

По традиция на 15 август бяха връчени и официалните отличия на новите почетни граждани на Варна. Престижното звание през тази година беше присъдено на седем заслужили личности. Между тях е и роденият в морския град прочут руски певец Филип Киркоров. За съжаление, той обаче не присъства на празничната церемония в Летния театър.

Освен Киркоров, с решение на Общински съвет – Варна, за почетни граждани бяха обявени бившият ректор на Техническия университет във Варна проф. д.т.н. инж. Асен Недев, председателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, шампионката Елица Янкова, археологът проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов, проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на ВСУ „Черноризец Храбър“, и бившият кмет на район „Приморски“ Пламен Градинаров. Това реши във втория ден на заседанието си Общинският съвет във Варна.

С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, бяха удостоени Народно читалище „Просвета – 1927“ в „Аспарухово“, директорът на СУ „Климент Охридски“ Петко Петков, доайенът на „малкия тенис“ Антон Радушев, както и дългогодишният изпълнителен директор и оперативен ръководител на Сдружението от спортни клубове „Черно море“ Бончо Бончев.

Почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен, получиха Христина Стоева – писател, поет и преводач, и Иван Иванов – зам.-председател на ОСК „ЖСК-Спартак“.

Сред добрите нови традиции на 15 август се утвърждава и концерта на площад „Независимост“. Между сградата на театъра и операта и градския фонтан отново звуча музика за ценители. По диригентството на Мартин Пантелеев и с участието на джазовия певец Васил Петров публиката се наслади на вечните песни на Франк Синатра в симфоничен аранжимент.

Кулминацията на празника отново беше мащабен поп концерт с най-нашумелите български изпълнители на свободната зона на пристанището. Хиляди варненци и туристи се стекоха на мястото, откъдето можеше най-добре да се наблюдава пищната заря, която си остава неотменна част от празненствата на 15 август.