Варна празнува полета на Гагарин с цветя и ракети

Ученици, признателни варненци и представители на Военноморските сили на Русия отрупаха с цветя паметника на Юрий Гагарин на Алеята на  космонавтите в Морската градина на Варна. По традиция денят на първия полет на човек в Космоса беше отбелязан и с изстрелване на ракети, дело на младите варненски ракетомоделисти.

16 - Kosmos 4

Ефектната демонстрация събра доста любопитни погледи. Тя показа също, че и фалстартовете не са рядкост, когато става въпрос за ракети.

16 - Kosmos 2
На 12 април винаги има оживление на Алеята на космонавтите във Варна. Както полетите в Космоса, така и тя е на 55 години. Космонавтите, пристигащи в България, поставят собственоръчно началото й, като при посещенията засаждат по едно иглолистно дръвче. Първото такова е посадено лично от Юрий Гагарин на 26 май 1961 година.

16 - Kosmos 1
Някогашната сребриста ела, посадена от първия космонавт, отдавна е изсъхнала. Но някои от иглолистните дървета, посадени от различни космонавти, могат да се видят и днес. Между имената от плочите можете да прочетете и тези на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Сред космонавтите, посадили дърво в Морската градина на Варна, са и Валентина Терешкова – първата жена в Космоса, и Алексей Леонов, който прави първото излизане в безвъздушното пространство.