Варна почете 104 години от първата българска морска победа

104 г. от успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“ бяха почетени във Варна с тържество, организирано от Военноморските сили. Венци и цветя пред кораба-музей положиха кметът на Варна Иван Портних, представители на Областната управа, районните администрации, свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия.
На 8 ноември 1912 г. по време на Балканската война българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турските кораби. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие” и го отстранява от бойните действия до края на войната.
„Не е случаен фактът, че днес първата многоцелева фрегати в състава на ВМС, която купихме от Кралство Белгия, носи същото име – „Дръзки“. Тя участва в множество операции – под егидата на НАТО, на ООН, и е доказателство за приемствеността в българските Военноморски сили. Те са били, са и ще бъдат защитници на Република България“, заяви комодор Никола Каранов, зам.-командир на ВМС. Поздравления отправи и д-р Марияна Кръстева, директор на Военноморския музей. „Варна може да се гордее със славната история на военноморския си флот“, каза тя.