Варна посрещна Деня на независимостта тържествено, но с празни площади

Екип на „Народно дело Седмицата“

С тържествено издигане на националното знаме, молебен за България и празнично хоро Варна отбеляза 108 години от обявяването на независимостта ни. Съвсем логично, едноименният варненски площад стана център на официалната празнична програма. „Нека заедно да си припомним събитията отпреди 108 г., да ги разкажем на децата си, за да помнят, знаят и пазят националната памет и независимост!“, написа в обръщението си за празника кметът Иван Портних.
За съжаление обаче, за поредна година гражданите показаха, че тази датата все още остава в сянката на 3 март и на 6 септември, Деня на Съединението. Площадите на Варна  останаха празни, а гражданите – някак безразлични към празника. Неговата атмосфера успя да се прояви вечерта, когато оркестърът на Военноморските сили представи на входа на Морската градина своята програма. Перфектните музикални изпълнения и раздвижената хореография накараха сърцата на зрителите да трепнат.
В общественото пространство прозвучаха доста упреци, че масово българите гледат на празнуването на независимостта просто като на късна ваканция, която предпочитат да прекарат най-вече в Гърция и курортите й. Паралелно с това, в популярните социални мрежи заваляха изказвания, че самото понятие за независимост остава далечно както за хората, така и в политически и международен план. За истинските патриоти обаче 22 септември винаги остава светла дата, символ на възхода на България към осъществяването на нейния национален идеал.