Варна посреща националния празник с богата програма

 

С богата програма от над 20 събития – общоградско честване, концерти, изложби и ветроходна регата, Варна ще отбележи 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Честванията започват на 3 март в 8,30 ч. с Божествена света литургия, отслужена в Катедрален храм „Свето Успение Богородично“. В 10 ч. на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнат тържествено националният флаг на България. В 10,15 ч. започва празничното шествие до паметника на Граф Игнатиев и до Мемориален паметник на украинските воини, където ще бъдат положени цветя и венци. В 11,30 ч. поклонение с полагане на венци с военен ритуал ще се състои пред Паметника на руските воини.
В 12 ч. ще започне традиционната 55-а лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна. Със същия начален час в детския кът в Морската градина ще се проведе празничен концерт под надслов „Децата на Варна празнуват 3 март“, с участието на местни клубове по народни танци. На сцената ще звучат 140 народни инструменти по случай 140-годишнината от Освобождението. В същата зона от 13,30 ч. до около 16 ч. ще се състоят още прояви – откриване на изложба „Героите на Освобождението“ съвместно с Музея на Възраждането, занаятчийска работилница „Чаршията на Варна от онова време“ и конкурс за рецитиране на възрожденски текст.
Празнична програма е предвидена и в „Аспарухово“ – в 11 ч. ще се проведе концерт пред народно читалище „Просвета 1927“, а в 13,30 ч. във „Владиславово“ пред мемориала на руските воини в местността Терасите ще бъдат положени цветя и венци. От 14 ч. и от 16 ч. в зала „Европа“ на ФКЦ ще бъдат наградени лауреатите от 17-ия регионален ученически конкурс „Моята България” и от 7-ия национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“.
От 19 ч. на входа на Морската градина започва тържествена заря-проверка по случай 3 март. В 19,30 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще се състои концерт-спектакълът „България“ с участието на академичния танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“, ансамблите при Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, балет „Артденс“, детски танцов ансамбъл „Зорница“ и танцов театър „Родина“ при НЧ „Отец Паисий“. В програмата ще участват още Петя Панева и Донко Марков – ученици при НУИ ”Добри Христов”.
Няколко изложби във Варна също са посветени на празника. На 27 февруари в Музея на Възраждането ще бъде открита експозицията „Юбилеите на българското Освобождение“, с предмети от годишнини за Освободителната война 1877-1878. На 1 март от 18 ч. в Градската художествена галерия ще бъдат изложени документи, оригинални рисунки от Ярослав Вешин, картини от известни български художници и гравюри на испански кореспонденти от Освободителната война. Сбирката е под надслов „140 години от Освобождението през погледа на обектива, перото и четката“. Пред зала „Пленарна“ в Община Варна ще бъде подредена изложбата „Войната от първо лице“ с гравюри на художници офицери от руската войска. В периода от 1 до 4 март в акваторията на Варненското езеро ще се състои 62-та гребно-ветроходна регата „Трети март”.