Варна отново става волейболна столица

 

 

Варна отново ще бъде волейболната столица на България през тази година. Международната федерация официално даде на морската столица домакинството на олимпийската волейболна квалификация за мъже от 9 до 11 август. Държавният тим воден от Силвано Пранди ще се бори за първото място с олимпийските шампиони от Рио 2016 Бразилия, Египет и Пуерто Рико. В групите ще се играе по системата всеки срещу всеки, а победителите ще се присъединят към Япония и ще се класират директно за участие на Олимпийските игра в Токио 2020. Олимпийският квалификационен процес ще продължи през януари 2020 г., като всяка от 5-те континентални конфедерации (AVC, CAVB, CEV, CSV, NORCECA) ще организира свой олимпийски квалификационен турнир, за да промотира по един отбор по пътя към Токио 2020. Олимпийските игри в Токио са от 24 юли до 9 август 2020 г.

„Спечелихме домакинството за най-голямото състезание през тази година в България – Олимпийската квалификация по волейбол. Взе решение тя да се проведе във Варна и за нас ще бъде огромна чест тази сериозна битка за класиране на олимпийските игри да я дадем именно тук пред варненска публика“, обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на пресконференция, с която се даде официален старт на Варна като Европейски град на спорта 2019. Квалификацията ще се проведе между 9 и 11 август в Двореца на културата и спорта.

„Това е изключително важно събитие, защото така имаме възможност да се опитаме да се преборим с един от най-силните отбори – Бразилия. Нееднократно сме ги побеждавали тук, на варненска територия. Аз съм доволен, защото квалификацията я взехме на много прилична цена, преди година бяха обявени минималните цени, от които щеше да започва наддаването за олимпийска квалификация. Те бяха 500 000 долара, ние успяхме да вземем квалификация за 250 000 долара“, посочи министър Кралев.

Предстоят и домакинства на Волейболна лига на нациите.

 

 

 

Матей Казийски се завръща?

Президентът на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров загатна, че голямата звезда от преди години Маатей Казийски може да се завърне в националния тим. Относно работата на новия селекционер на националите Силвано Пранди, шефът на БФВ заяви, че по негово лично желание договорът му е до края на втората олимпийска квалификация. „Много се надявам Силвано Пранди да обедини тима ни. Всички волейболисти, които по някаква причина не са играли за националния отбор да бъдат в състава“, заяви още Данчо Лазаров.

Според президента на БФВ шансове да се върне Матей Казийски в отбора има, но в никакъв случай не иска да провокира каквото и да било. „Матей е умно момче, надявам се да вземе правилното решение“, допълни още Данчо Лазаров.

 

 

Тошко Алексиев подсилва тима в „Конгресна“

 

Българският волейболист на гръцкия Олимпиакос Тодор Алексиев бе категоричен, че ще се завърне в националния тим за олимпийската квалификация във Варна. Той потвърди, че е разговарял с новия ни национален селекционер Силвано Пранди. „Има такава вероятност. Говорих със Силвано. Но бях категоричен само за квалификацията, не съм дал обещание за нищо друго. Искам да е ясно. Силвано каза, че ще помисли и ще измисли как да процедираме. Честно казано не очаквах това обаждане. Нямам представа, просто бях така настроен. След толкова години, тежко е. Наистина е тежко за мен, за семейството ми. Децата ми пораснаха, аз не съм ги виждал, болезнено е. Хората никога няма да разберат. Имаш една седмица почивка. Всичко вече тежи. Толкова години. Всичко вече тежи“, каза волейболистът пред „Диема“, а попитан кога е настъпило разочарование от случки в националния отбор, Алексиев коментира:

„След Европейското първенство преди 2 години настъпи огромно разочарование, което трудно се превъзмогва. Играхме Европейско първенство, бях там и не влязох на 1 минута на четвъртфинал срещу Сърбия, който ние губихме и играехме лошо. От там дойдоха неща, които мен бе отблъскват от националния отбор. Да, Пламен Константинов беше селекционер. Той е имал други идеи, не го упреквам, но моето разочарование винаги ще е там. Исках да си почина през миналата година, да прекарам цялото си лято със семейството, да не се разделяме и се радвам, че го направих. Защото, ако не е съпругата ми, аз няма да съм в Олимпиакос и няма да играя волейбол. Тя човекът, който ме кара да играя волейбол. Тя е страхотен човек, грижи се за две деца сама, за което благодаря. Бях решил, че няма шанс да стоя толкова дълго далеч от семейството си. Селекционерът каза, че съм влязъл бързо във форма и след това не съм успял да я поддържам. Това е негово виждане. Но е обидно. Но такива неща се случват. Можеше да ме остави при семейството ми, а не да ме води като турист, защото аз не съм турист“.

На въпрос, дали може да играе в отбор, в който не уважава достатъчно старши треньора, Тодор Алексиев отговори: „Зависи. Зависи дали целта оправдава средствата. Надявам се да мога, но дано не ми се случва повече. Винаги може да се направи компромис, но се надявам да не ми се налага. Надявам се и на треньорите да не им се налага да правят компромиси“.

„Силвано Пранди, когато дойде, ни научи на толкова неща. Да сме като един. Толкова неща. Не за друго го наричат Професора. Знае как да извлече максимума от теб. Той е човекът, който винаги е бил добър за нашия волейбол. Естествено, Олимпиадата е мечтата. Олимпиадата си е Олимпиада. Най-силният и най-забавният турнир. Това те дърпа да искаш да помагаш на отбора да се класира за още една олимпиада. Не трябва българският отбор да не се класира още веднъж в продължение на 14 години. За мен е задължително Матей да е там и да играе на своето ниво, което той поддържа толкова години. Не мога да гадая, Матей трябва да реши и ако реши, трябва да е там“, коментира още Алексиев по повод националния отбор на България по волейбол за мъже.