Варна отбеляза 143 години от Освобождението

На 27 юли през 1878 година по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор, Варна е освободена от турско робство. Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.
На 26 юли генерал Аркадий Столипин връчва заповедта, която лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: „А теперь убирайся из Варньi“.
На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата „Св. Архангел Михаил“ в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнал по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.
По този повод в храма на светия Архистратиг се отслужва Божествена св. Литургия, а по-късно и благодарствен молебен. На този ден се почитат и светите Седмочисленици, чиито дела са залегнали в основата на българската духовност и държавност.Варна отбеляза 143 години от Освобождението от турско робство. По случай празника венци и цветя бяха положени пред паметника на руските войни в двора на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ от Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна, началник на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, генералния консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, представители на институции, политически партии и граждани. Във връзка с извънредната епидемиологична обстановка и въведените от Министерството на здравеопазването противоепидемични мерки, поднасянето на цветя се осъществява самостоятелно от институции, организации и граждани.
От 20.30 ч. на пл. „Независимост“ имаше симфоничен концерт, посветен на празника. В програмата са включени арии, дуети и ансамбли от П. Хаджиев, И. Калман, К. Вебер, К. Сен-Санс и др. в изпълнение на оркестър и солисти от Държавната опера във Варна с диригент Стефан Бояджиев.