Варна е кино до 20 март

София филм фест във Варна започна в петък, а прожекциите ще продължат чак до 20 март. Основни акценти в програмата на феста включват представянето на „Да се събудиш в страх“ (14 март, 20 ч.) лично от Тед Кочев. Режисьорът с български корени, който е създател на един от най-култовите екшъни от 80 те години „Рамбо: Първа кръв“, посещава родината на своите родители с голямо вълнение, като тази емоция се засилва от факта, че неговата майка е отраснала във Варна.
В четвъртък от 18 ч. зрителите ще могат да се насладят на шедьовъра с участието на Кейт Бланшет – „Каръл“. Филмът, носител на множество награди, разказва историята на две жени със съвсем различно минало, които започват неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк.
Веднага след това в зала 1 от 20,15 ч. започва кинематографичната история  на писателя Томас (Джеймс Франко) във филма „Всичко ще бъде наред“. Един ден автомобилна катастрофа променя живота му. Въпреки че той не е пряко виновен за трагедията, връзката с приятелката му се разпада. Томас изпада в дълбока житейска криза, търси упование в писането и се опитва да създаде свое семейство с новата си любов. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка.

24 - Sofia Film 2
18 март е отреден за две коренно различни тематики. Първият филм от програмата (18 ч., зала 2) „Кербала“ е копродукция между България и Полша и поставя фокус върху военните конфликти в Ирак. В Кербала поклонници честват важния мюсюлмански празник Ашура, когато бунтовници на Ал Кайда и Aс-Садр започват серия от нападения над града. Яростните атаки са посрещнати само от 80 полски и български войници, оборудвани с оръжие и храна за 24 часа.
Вторият пък е биографичната история на Хенк Уилямс, който пише и записва някои от вечните кънтри песни преди ранната му смърт на 29 години. Концентрирайки се върху основните моменти в прекалено кратката кариера на Уилямс, която започва, когато той е едва тийнейджър, „Видях светлината“ се фокусира върху слабите страни на артиста – прекрасен към публиката си и агресивен към жените и любовниците си. В ядрото на този филм е изключителното изпълнение на Том Хидълстън в ролята на Хенк.
19-и ще предложи тазгодишния носител на Оскар за чуждоезичен филм „Синът на Саул“. Прожекцията започва в 20 ч. в зала 2. Главният герой, Саул Аусландер, е унгарски член на Специалния отряд – група от еврейски затворници, изолирани от лагера и заставени да помагат на нацистите в масовото изтребване. Докато работи в един от крематориумите, Саул открива тялото на момче, което прилича на сина му. Специалният отряд подготвя бунт, а Саул решава да направи нещо невъзможно – да спаси тялото на момчето от пламъците, да намери равин, който да му прочете молитвата за мъртвите.
Фестът завършва триумфално на 20 март с изключително вдъхновяваща мелодрама за живота, смъртта, романтиката и майчинството – „Ма ма“ (18 ч). Това е най-новият филм на испанеца Хулио Медем с участието на Пенелопе Крус като жена, чиято воля и безкрайни възможности да обича я водят и през трагедиите, и през чудесата на живота. Докато сърцето ѝ все още страда заради решението на съпруга ѝ да прекара лятото в Мадрид заедно с младата си любовница, Магда (Крус) разбира, че има рак на гърдата.
Последният филм в програмата е Бруклин (20 ч.), с номинация за Оскар за най-добър адаптиран сценарий и най-добър филм. Привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война, ирландката Елис всъщност се оказва в измъчената реалност на Бруклин, с претъпканите къщи под наем и мръсните зали за танци, но и много романтика.
Билетите за София филм фест Варна 2016 вече са в продажба на касите на ФКЦ на цени от  6 лв. стандартен, 4 лв. за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение и 5 лв. при закупуване на 5 или повече билета.