Варна беше отличена като „Град на знанието“ в класация

 

„Чест е за Варна да получи наградата „Град на знанието“ в навечерието на празника на българската писменост и култура 24 май! Това е кауза, с която искаме да надградим и развием титлата Европейска младежка столица“, това заяви кметът Иван Портних по време на церемония, на която получи приза, определен в класацията на Дарик радио. Той допълни, че Варна е с голям потенциал за реализирането на тази идея – с 6-те университета, 3-те колежа, с елитните гимназии и научните институти. „Амбицията ни е да създадем условия, които да мотивират младите хора не само да учат, да се развиват, но и да се реализират във Варна“, каза той.

За десета поредна година Дарик радио обявява кой е „Най-добрият град за живеене в България”. Традиционно проучването цели да проследи развитието и качеството на живот във всички 27 областни града в страната. Те бяха оценени по специални критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи.

В проучването участваха 27-те областни центъра у нас, които получиха оценки според показатели като екологично състояние, финансови задължения, ниво на инвестиции, раждания, нови работни места. Тази година според журито на Дарик радио най-добър град стана Стара Загора, Бургас е с най-голям слушателски вот, София взе две награди – за бизнес град на годината и дигитален град. Останалите награди в отделните категории са: Зелен град – Добрич, Арт град – Пловдив, Град пазител на традицията – Несебър, Евро град и малък евро град – Плевен и Приморско, Град на финансовата устойчивост – Банско, Град на инвестициите – Димитровград.

Фото Live.Varna.bg