ВарнаЛит – дългоочакваният празник на четящите варненци

 

В първите дни на юни младите варненци, влюбени в книгите и четенето, имаха истински повод да празнуват. Детските и младежки литературни дни „ВарнаЛит 2017“ срещнаха директно или виртуално аудиторията с някои от любимите й автори не само от България, но и от чужбина. Лекции и беседи, представяне на нови заглавия, концерти и вълнуващи възможности за автографи от авторите – това получиха варненци от този определено успешен литературен фестивал, който се превърна в най-значимото събитие в Европейската младежка столица през 2017-а.
„Идваме тук за кауза, защото е важно децата ни да имат памет за книгата, да им покажем, че четенето е ценност. Смисълът на този фестивал е през книгите и през това, което младите хора четат, да тръгне разговор между тях и нас“, каза писателят Георги Господинов, който беше един от най-чаканите гости на събитието. Заедно с други двама от най-четените български автори – Захари Карабашлиев и Теодора Димова, той се срещна с публиката на Варна в последния майски ден, за да разговарят за пътя и призванието на писателите и ролята на книгите.


На 1 юни Господинов сподели с малки и пораснали деца как се е появила книгата му „Сватби на животни и неща“, съчинена съвместно с дъщеря му Рая. Пред Дома на архитекта и в Социалната чайна малчугани и тийнейджъри рисуваха любимите си приказни герои със средствата на изобразителното изкуство и стрийт арта заедно с Виктория Георгиева MOUSE, a в ранния следобед в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ се проведе работилницата „Нарисувай ми овца“.

В 15 ч. в книжарница „Сиела“ във Фестивалния и конгресен център създателят на проекта „Златната ябълка“ Димитър Петров разказа малко повече за създаването на анимацията, а по-късно любимецът на децата Неделчо Богданов и възродителят на жанра на книгите игри Александър Торофиев представиха „Малкият Българ: Вампирът от Несебър“.
В края на деня американският художник и създател на комикси Стефан Пастис, автор и на бестселъра „Тими Провала“ и Сали Грийн, известна с романа „Полулош“, се срещнаха със свои почитатели и фенове и успяха да превърнат деня в международен празник на детската литература, а двете млади звезди на родната сцена Илиян Любомиров (Августин Господинов) и Константин Трендафилов акустираха с вана „Думи на 4 гуми“ на входа на Морската градина, огласяйки площада със стихове.
Константин и Илиян се превъплатиха и във водещите на грандиозния концерт на група P.I.F., в който се включиха и детски хор „Добри Христов“, както и танцова формация „Електра“ и Ел и нейната група Street Dance The School. Дъждът не уплаши варненци и входът на Морската градина бе огласен от познатите хитове „Приказка“ и „Колело“, с което лятото официално бе открито.
Следващият ден ще се запомни с видеоразговорите с Кийра Кас, автор на антиутопичната поредица „Изборът“, и Ришел Мийд, създател на поредицата „Академия за вампири“. Големият акцент обаче беше впечатляващата опашка пред книжарницата на ФК за представянето на дебютният роман на YouTube звездата Стан, познат и като inStanT в социалните мрежи.
Друга звезда за младите четящи българи – Емил Конрад, представи комедийното шоу „Изкуството да бъдеш мързелив“ в последния ден на феста, 3 юни. В същия ден писателката Зорница Христова представи „Най-опасните зверове в градската география“.В книжарницата на ФКЦ е срещата с Тадей Голоб, автор на книгата „Златният зъб“, който е и запален планинар. Съпътстващата програма и в трите дни беше изключително богата и с нея „ВарнаЛит 2017“ завладя на практика всички най-важни и обичани културни пространства на града.

Фото Varna.Live.bg