Вандализъм в петък вечер

Големият цветен надпис, посветен на престижната титла Европейска младежка столица, която Варна ще носи през 2017 година, отново стана обект на агресия и вандалско посегателство. Една от буквите на входа на Морската градина е тотално разбита, видя репортер на „Петел“ в петък вечер.

Свидетелите коментираха, че посегателството е извършено от един хулиган, най-вероятно малолетен. За съжаление, точно описание на вандала не може да се даде, защото той бил с качулка. Появи се обаче и подозрение, че буквата може да се е строшила и сама, съборена от вятъра, защото части от надписа са падали по този начин и преди.

2 - Nadpis1

Блъскането, събарянето и трошенето на надписите се превърна едва ли не в постоянно явление. Обяснение за агресията към тях няма, защото и самата титла Европейска младежка столица, и цветният надпис се приемат с положително отношение от мнозинството варненци. От друга страна е иронично, че посегателствата се извършват от младежи, чиято активност ще е основното в обществения живот на Варна през 2017-а в качеството й на център на темата за цяла Европа.

Струва си да се отбележи, че поредната вандалщина на центъра на града съвпадна с деня, в който дирекция „Превенции“ на община Варна проведе кръгла маса „Превенция на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“. Според съобщението от общината, на нея са обсъждани т.нар. „добри практики“. За съжаление, гледката показва, че ползата от работата на тази дирекция е по-скоро теоретична, поне по отношение на вандализма.

Фото Веселин Златков