Български капитан спаси американски ветроходец

В неделя бълкер ELENA, плаващ под флага на Бахамските острови, получава сигнал за бедствие от ветроходна лодка ACCUMORE. На борда й има ветроходец и куче, а капитан на кораба е к.д.п. Христо Папукчиев, съобщи Maritime.bg.
Българският капитан осъществява незабавно връзка с бедстващия ветроходец, който предава, че автопилотът му е неизправен от шест седмици, през които е на дрейф и без питейна вода и с ограничено количество храна.
ELENA незабавно е насочен към ветроходната лодка, информиран е спасително-координационният център в Кюрасао. Моряците от плаващия под флага на Бахамските острови кораб осигуряват питейна вода и провизии за две седмици на 44-годишния ветроходец от САЩ, които ще са му необходими до достигане на пристанище.

15 - SOS
ELENA (IMO: 9336880) е бълкер, построен през 2009 г., с дължина 225 м и широчина 32,26 м. Съдът плава под флага на Бахамските острови, има дедуейт 82 356 тона. К.д.п. Христо Папукчиев е известен технократ в областта на морското дело. Той има 24 години плавателен стаж с чужди морски компании. Папукчиев е бивш ръководител на Специализираното звено за разследване на произшествия в морските пространства и вътрешните водни пътища в Министерството на транспорта. Заемал е различни позиции в чуждестранни компании.