Българо-германската индустриална камара – с представителство в града ни

Българо-германската индустриално-търговска камара (БГИТК) подготвя откриване на регионално представителство във Варна. Това стана ясно по време на работна среща между кмета на града Иван Портних и представители на организацията. Бизнес делегацията бе водена от Тим Курт, президент на камарата, Мая Найденова и Роман Харпс, вицепрезиденти на БГИТК. В срещата участваха Недялко Неделчев – почетен консул във Варна на Франция и Германия, и Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна.
Регионалният офис на камарата в морската столица ще бъде трети в страната след София и Пловдив. „Това е знак, че се интересуваме от развитието на икономиката във Варна, имаме много активни членове, които проявяват интерес за бизнес във вашия град“, поясни Тим Курт. „Приветствам тази инициатива, имаме пълна готовност за съдействие по отношение на всички административни стъпки“, каза кметът. По време на срещата гостите бяха запознати с актуалните проекти, които се реализират в града. Германските бизнесмени проявиха интерес по теми, свързани с преместване на пристанище Варна-изток“, развитието на пътната инфраструктура между Варна, София и Бургас.
Поставен бе въпросът дали изграждането на магистрала „Хемус“ ще продължи със същите темпове. „По информация на МРРБ в момента върви процедура за изграждане на 16 км от автомагистралата край Шумен и аналогичен участък до Ябланица. Препроектира се друга част от трасето, с цел намаляване стойността на проекта. Надяваме се, че след приключване на тези дейности държавата да мобилизира необходимия ресурс и тази жизнено важна пътна инфраструктура да бъде изградена в максимално кратки срокове“, обясни кметът Иван Портних. Той допълни, че се надява въпреки променената политическа обстановка автомагистрала „Хемус“ да остане национален приоритет, тъй като е важен проект не само за Варна, но и за цяла Североизточна България.
Гостите поставиха акцент върху желанието на германски компании да откриват работни места във Варна и недостига на квалифицирани специалисти, владеещи немски език. Кметът поясни, че са водени разговори с университетите в града и пое ангажимент да постави отново въпроса пред академичните ръководства. От камарата проявиха интерес дали общината работи по проекти с българската диаспора. „Полагаме усилия за обезпечаване на туристическия сектор с наши сънародници от чужбина – тази година около 2000 студенти от Украйна и Молдова работиха в региона. Оказа се, че са хора с добра чуждоезикова подготовка, отзивите от туристическия сектор бяха добри, затова ще продължим в тази насока“, каза Иван Портних. Той допълни, много активно се работи и с фондация „Българска памет“ на д-р Милен Врабевски, която има сериозна мрежа в райони, населени с наши сънародници.