Българи и руснаци откриха Европейския музикален фестивал

Виолета Гурнакова

Блестяща редакция на знаменитата 15-а симфония изпълниха звездни партньори от Русия и България във Фестивалния и конгресен център на официалното откриване на Европейския музикален фестивал Варна 2016. Пианистката Пламена Мангова, високо ценена от публиката в България, Европа и света, се представи с проекта си „Шостакович и неговите съвременници“ с камерни шедьоври на великия руски композитор, както и на Равел, Бритън и Прокофиев. Звездни партньори на Мангова в това единствено за България събитие бяха  виртуозният цигулар Антон Бараховски, главен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио в Мюнхен, обой № 1 света Алексей Огринчук, солист на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, и смятаният за наследник на великия Ростропович – виолончелистът Александър Князев от Русия.
Пламена Мангова отговори специално на въпросите на „Народно дело Седмицата“.

– Вие поканихте за този единствен в България концерт трима руски музиканти със звездна европейска кариера. С какво всеки един от тях Ви спечели за общата идея на проекта?

– Щастлива съм, че тези феноменални звездни партньори пристигнаха във Варна на Европейския музикален фестивал, за да си сътрудничим в тази уникална програма. Единственият гост от тях, с когото свиря за първи път е Антон Бараховски, но аз съм страхотна негова музикална поклонница, от това, което съм чувала като записи, от коментари на други музиканти, на които вярвам, пък и огромният му пост на концертмайстор на Мюнхенския оркестър на Баварското радио (под диригенството на световноизвестния Марис Янсонс) говори сам за себе си, тъй като това е един от петте най-феноменални оркестри в света в момента. Като говорим за велики оркестри, Алексей Огринчук и неговият златен обой представят един друг велик оркестър, който за мен влиза в същата гениална световна петица на оркестрите – Оркестърът на Концертгебаум Амстердам, където Огринчук е първи обой.
Трябва да подчертая, че и Антон Бараховски, и Алексей Огринчук делят времето си между оркестъра и соловата кариера, в която  и двамата са просто блестящи.
С Александър Князев ме свързва вече 8-годишно постоянно сътрудничество с множество успешни съвместни концерти и записан диск с произведения на Франк и Изаи. Той е много ярка творческа и артистична индивидуалност и всеки път сътрудничеството ни остава като един незабравим момент на сцена. Поне няколко пъти вече сме си партнирали в гениалната 15-а симфония на Шостакович на водещи фестивали за камерна музика в Лугано, Йерусалим, Берлин и Русе и е чудесно, че можем да направим това и във Варна.

– Вече говорим с историческа дистанция за Шостакович и за великите имена на ХХ век. Как ХХI век продължава техните традиции и кои актуални посоки в най-новата музика будят Вашия интерес?

– Творчеството на музикалния великан Дмитри Шостаковоч за мен намира продължение по-късно във времето в творчеството на композитори като Алфред Шнитке и Бенджамин Юсупов, а като композитори от други направления във времето след Шостакович бих посочила музиката на унгарския Лигети като много интересна и оригинална, както и музиката на полския голям композитор Пендерески, с когото съм имала честта да се запозная преди години. Всички тези композитори малко или много формират също моя репертоар от произведения, написани в годините след Шостакович.
Шостакович е един от колосите на ХХ век – с неговото богато творчество, в което връх взимат най-вече симфоничното и инструментално творчество, той бележи едни от най-златните страници не само на конкретния век, през който е живял и творил, но на руската музика като цяло. Идеята е да представим този безспорен титан на музиката в съпоставка и заедно с произведения на други феноменални негови съвременници, творили велики шедьоври по негово време. Това е един уникален ХХ век за Русия, но и за музиката като цяло.

– Какво Ви очаква във Вашата натоварена концертна програма след Варна – като зали и като репертоарни предизвикателства?

– Намирам се в момента в интензивно европейско турне – след също страхотния друг наш пролетен фестивал – Мартенски музикални дни в Русе, пътувам за знаменитата концерта зала Атенеул Роман в Букурещ, след което ще имам голямото удоволствие да съм с вас в нашата морска столица за откриването на Европейския музикален фестивал Варна, а непосредствено след това тръгвам на серия концерти в Австрия и Германия.