България ще строи спасителен кораб с пари от ЕС

Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран кораб за търсене и спасяване. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на среща с Веселин Миланов, помощник-ректор на Технически университет-Варна и кап. Андрей Станев, експерт по морски технологии в ТУ и капитан на спасителния влекач на БМФ-Варна, участвал в операцията по спасяване на „Вера Су“.

Министър Алексиев посочи, че плановете са строителството на кораба да се финансира със средства от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 и проектът вече е включен в обхвата на програмата, която беше изпратена в Брюксел за одобрение, съобщиха от транспортното министерство.  В началото на 2022 г. ще бъде обявена процедурата от ИА „Морска администрация“. „Този кораб ще се ползва не само за спасителни операции, но и за научни изследвания и обучение на студенти“, поясни министърът.

„Ако корабособственикът и застрахователят на кораба „Вера Су“ не покрият разходите по спасителната операция, той ще бъде продаден на открит търг“, заяви Христо Алексиев . Той информира, че злополучният плавателен съд в момента е на сух док. Задържан е от държавата и ако разходите не бъдат покрити от застрахователя, ще бъде продаден на открит търг. Цената му би била около 3 млн. лв. Междувременно спасителната операцията по изтеглянето на кораба ще бъде използвана като пример за обучението в ВВМУ и ТУ- Варна, сподели министърът.