България за първи път спечели песенния конкурс на „Откритие“

България за първи път спечели песенния конкурс на „Откритие“. Това се случи на 25-ото юбилейно издание на фестивала, което се проведе от 19 до 25 май във Варна. Песента победител се казва Till the end и беше изпълнена от автора си Теодор Георгиев – Тоши, познат на българската публика от финалите на „Гласът на България“. Аранжиментът й е дело на Евгени Димитров-Маестрото, който пък спечели наградата на професионалното жури за аранжимент.

17 - otkritie 1
Тодор, чийто рожден ден беше в деня на фестивала, беше отличен и с наградата на WAFA (Световната асоциация на фестивали и организатори), чието ръководство беше във Варна за годишна среща на изпълнителния борд като част от съпътстващата фестивална програма.

17 - otkritie 2
Втората награда отиде за песента Fog, изпълнена от Дмитрий Сисоев от Украйна. Третото място в конкурса за песен спечели Испания с парчето Me hace falta, изпълнено от Хуанхо Лопес.

17 - otkritie 4
Международният конкурс за изпълнител, председател на журито на който беше Георги Христов, не присъди първа награда, но второто и третото място бяха поделени. Втори станаха Джесика от Малта, която получи награда и в категорията „Най-добър женски вокал“, а песента й Hypnoticaполучи наградата на Радио Варна, и Кристи Нистор, чието парче спечели онлайн гласуването с близо 14 000 гласа (общият брой гласували беше 49 654), както и награда в категорията най-добър студиен микс. На трето място в конкурса за изпълнител останаха филипинката Ейнджъл Бонила и руснакът Шариф Умханов. Шариф взе и наградата на публиката, която гласува в залата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, както и наградa в категорията „Най-добър мъжки вокал“, поделена с Неби Бирги от Турция, който беше отличен като най-артистичен изпълнител и универсален талант.
Награда за текст взеха Фиген Чакмак (Турция) за песента „Самотни нощи, самотни сънища“ и Мирела Фугару (Румъния) за песента „Разбит“.
В категорията „Денс песен“ за  най-добър денс хит беше отличена песента Hypnotica с автор Филип Вела от Малта, а в категорията „Балада“ – „Самотни нощи, самотни сънища“ на Мине Муджур от Турция.
Победител в Международния радио конкурс стана песента на Марко Каниджока Nel Vuoto, изпълнена от Лео Джусти.
Гости на фестивала с рецитална програма бяха българската звезда Георги Христов, румънската Михай Траистариу, полският R’n’B изпълнител Мариус Шабан, победителите в предни издания на „Откритие“ Николай Манолов и дует „Мания“, както и малките изпълнители от Детско шлагерно студио „Да“.
Във фестивала „Откритие“ досега са участвали над 60 страни от всички континенти. Организатор е фондация „Откритие“.