БЧК ще обучава учители и детегледачки да оказват първа помощ

Обучение на детегледачки и преподаватели от училищата, детските градини и социалните домове за оказване на първа долекарска помощ ще организира областният съвет на Червения кръст в морската столица.


Инициативата, особено актуална след поредния училищен инцидент с трагичен край, е само една от дейностите, включени в плана на БЧК – Варна, за 2017 г. Той бе приет от общото отчетно-изборно събрание на областния съвет в присъствието на председателя на БЧК акад. Христо Григоров и генералния директор на хуманитарната организация проф. Красимир Гигов.
И през настоящата година, наред с подпомагането на уязвими лица и групи от населението, акцентите в работата на варненските червенокръстци ще бъдат повишаването на квалификацията на доброволните екипи за работа при бедствия, аварии и катастрофи; превенция на водния травматизъм, най-вече сред учениците; разширяване на обхвата на обученията по първа долекарска помощ; привличане на повече кръводарители и на доброволци за социално-помощната дейност на Червения кръст.
Общото събрание преизбра Илия Раев за председател на областния съвет на БЧК и в унисон със стратегическите цели на варненската организация включи две нови лица в ръководството – председателя на дружеството на специалистите по водно спасяване и преподавател в Икономическия университет във Варна Велислав Цеков и областния координатор на Младежкия червен кръст Димитър Христов.