Буря от емоции сложи началото на ММФ „Варненско лято“

 

С тържествените звуци на симфонична рапсодия „Вардар“ – гениалната творба на един от създателите на първия български фестивал – композитора Панчо Владигеров – започна по традиция Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2018. Гост-диригентът от Италия Пиеро Романо с чест изведе оркестъра към ефектен прочит на родната класика, а след това на сцената се качиха официалните гости на форума, представени от началника на отдел „Фестивали и проекти“ към Дирекция „Култура“ в Община Варна Десислава Георгиева. С поздравление от името на министъра на културата Боил Банов се обърна към всички зам.-министърът Румен Димитров. От името на домакините – кмета Иван Портних и Общинския съвет, поздравление поднесе председателят на комисията по култура на Общинския съвет и директор на ТПМЦ – Варна, Даниела Димова. Артистичният съветник на фестивала – големият пианист Людмил Ангелов – припомни, че „Варненско лято“ е стожерът на фестивалите в България.

Високият гост – председателят на Асоциацията на европейските фестивали Ян Бриерс, приветства „Варненско лято“ като един от най-дълголетните, но постоянно развиващи се фестивали. „Варна е сред умните градове (smart cities) на Европа и заради фестивала „Варненско лято“. Икономиката на една страна се засилва с туристите, а туристите ходят там, където има фестивали – посочи г-н Бриерс. – Затова умните управници инвестират в култура.“

След церемонията започна дългоочакваният концерт на Александрина Пендачанска. Тя изпълни емблематичните си арии от опери на Хендел, Росини, Маскани и Верди. Оперната дива сияеше на сцената, вълнението на музиканти и публика беше огромно. Документалните кадри от ключови моменти на нейната кариера, които вървяха на големия екран в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, нейните откровения през камерата, пренесоха всички в едно виртуално пространство на духа, в което спомени и великолепни изпълнения на живо се вплетоха в разтърсваща музикална изповед. Бурни овации изправиха залата на крака и очарованата Пендачанска дълго не можа да си тръгне от варненската сцена.

След това толкова силно начало предстоят още 30 събития от програмата на Музикалното „Варненско лято“, които ще разширят естетическите граници на сезона чак до началото на ноември.

Нина Локмаджиева

Фото Росен Донев