БСП-Варна преизбра Борислав Гуцанов за градски лидер

 

 

Досегашният общински председател на БСП–Варна, Борислав Гуцанов, беше преизбран за нов мандат на Градската конференция на партията. Той получи подкрепата на 148 от делегатите, при гласували на форума 158 социалисти. След направени самоотводи, останаха номинациите на народните представители Иван Д. Иванов и д-р Десислав Тасков, които събраха по 3 гласа и на Виолина Богданова и Пламен Начков – по 1 глас.

„Днешният ден, най-кратко може да се охарактеризира с две думи: глобална несигурност и криза, които очертават точно обстановката и в България. Липса на идеи и ясна перспектива за развитие, шикалкавене между силните на деня, изповядващи неолиберални и консервативни възгледи и все по-реална угроза от демографска катастрофа“, подчерта в доклада си Градският председател на БСП-Варна, Борислав Гуцанов. Той каза още, че има остър дефицит на ценностна и идеологическа идентичност на политическите партии, както и отлив на членска маса, като сред основните причини са политическите елити на старите партии, които “все по-трайно се превръщат в клики, загрижени повече за опазването на собствените си привилегии и богатство, отколкото за добруването на своите избиратели“. В изказването си изтъкна също, че държавното управление е все по- авторитарно, на ръководни позиции се издигат все по-некомпетентни и случайни хора, единствената заслуга на които е верността към съответния лидер. Гуцанов отново призна и за сериозните вътрешни противоречия и кланови борби в БСП, представяни като демократичност в партията. „Историческата задача на БСП е да спре разпада на страната ни. Това преминава през тежки решения за налагане на нов икономически модел, за нов модел на образование и наука, за разглобяване на установеното мъртвешко статукво на затриващата страната клиентелистка държавна администрация. Нужен е повече ред, координация и най-вече надежден контрол», категоричен беше лидерът на БСП-Варна.

По повод предстоящия пряк избор за председател на партията, Борислав Гуцанов предложи Варна да бъде домакин на лидерски дебат. „Нека кандидатите имат равен шанс и се докажат лично пред всички нас. Да защитят платформите си и всеки да ни убеди в качествата и достойнствата си на лидер и истински социалист“, допълни той.

По време на Градската конференция стана ясно, че за председател на НС на БСП са издигнати общо 14 души. С най-много номинации, от петте общински района, са Корнелия Нинова и Борислав Гуцанов. И двамата бяха единодушно одобрени от делегатите на конференцията с пожелания за успех на предстоящия пряк избор за лидер през април. Сред другите номинации на Варненската партийна организация са Красимир Янков, Валери Жаблянов и Костадин Паскалев.

Варненският форум избра председатели и членове на всички вътрешно-партийни органи с надеждата за обединение, единство в работата и действията и победа за БСП на парламентарните избори.