Броят на първокласниците намалява, тази година са 2750

Над 2750 първокласници ще тръгнат на училище през новата 2020/2021 година, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Те са записани в 38 общински училища, от които едно начално, 27 – основни и 10 – средни. Тази година броят на първокласниците във Варна е по-малък със 150 в сравнение с миналата година.

Други 430 малчугани ще посещават подготвителни групи за деца на 5 и на 6 години също в училищата. Приблизително 30 000 ученици ще влязат в класните стаи на 15-ти септември във Варна. Училищата ще работят съгласно Насоките за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/2021 година в условията на COVID-19, издадени от Министерство на образованието и науката. Подробна информация за тях може да се открие на сайта на МОН.

В края на август от общината съобщиха също, че в 17 детски градини във Варна са извършени ремонтни дейности от началото на годината до досега. Дейностите включват боядисване на стаи, частичен ремонт на покриви, смяна на дограми и подово покритие, подмяна на котли, ремонт в санитарни възли и др. На финалната права са ремонтните дейности в две детски градини – „Христо Ботев“ и „В. Терешкова“, които ще бъдат готови до началото на учебната година. Предстои откриване на строителна площадка за основен ремонт на покрива на филиала на детска градина „Слънчо“, която се очаква да приключи до края на септември.

В 12 от детските заведения площадките за игри на открито са напълно обновени. В ДГ 14 „Дружба“ временно физкултурният салон се преустройва в градинска група, с цел удовлетворяване на потребностите от места в детските градини в район „Приморски“. Мярката ще бъде актуална до завършване на ремонта на филиалната сграда на ДГ 17 „Д-р П.Берон“, където ще бъдат разкрити нови 5 групи.