Броят на болните от грип и респираторни заболявания расте

 

307 са страдащите от остри респираторни заболявания през изминалата седмица срещу 138 за предходната, показват данните на Регионалната здравна инспекция, предаде Дарик – Варна. С диагноза грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина” e постъпил за лечение един пациент. Усложнения са развили 22-ма души. 14 от тях са с бронхити, а останалите – с пневмонии.
Грипът започва внезапно и остро. Това каза д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ – Варна. По думите й за грипа е характерно внезапното и остро начало с втрисане, висока температура, мускулни болки, съобщава Moreto.net
„Има сериозна отпадналост, болки в очните ябълки, липса на апетит, състояние, което налага постелен режим. Може да се появи дихателна недостатъчност и при подобни симптоми трябва незабавно да се търси лекарска помощ в болнично заведение“, заяви д-р Янка Драганова. Усложненията на грипа, които се наблюдават, са пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.
Според д-р Драганова ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. По думите й противогрипната ваксина тушира тези тежки усложнения и това тежко протичане на грипа, но хората не желаят да се имунизират.
Д-р Драганова отбеляза, че към момента в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ при Националния център за заразни и паразитни болести със специфичния метод от региона на Варна няма изолиран грипен вирус.
„До този момент в централната лаборатория има доказан един случай, но не на грип, а на друга вирусна инфекция“, каза д-р Драганова. През следващата седмица предстои изпращането на нови проби. Грип се изолира серологично в лабораторията на болница „Света Марина“ във Варна, но това са единични случаи, които не са доказани в централната лаборатория, каза още д-р Драганова.
През последната седмица на миналата година в централната лаборатория има изолиран грипен вирус А H1N1, или т.нар. пандемичен щам свински грип. Преди това повече се е изолирал грипен вирус тип В.