Братя щангисти от Варна устремени към европейска слава

Световният шампион Христо Христов за първи път ще вдига в новата си категория

Стефчо надъхан за мечтан дебют в първото си международно състезание

Братята щангисти Христо и Стефчо Христови са амбицирани за силно представяне на европейското първенство за кадети. От днес двамата състезатели наТитанзапочват подготовка с националния отбор на Дианабадза шампионата на Стария континент от 23 до 30 септември.

Световният шампион от Тайланд Христо Христов за първи път ще вдига в новата си категория – +94 кг при 17-годишните, а Стефчо ще дебютира на голямо състезание в категория до 85 кг при 15-годишните.

Христо натрупа маса и вече тежи 104 кг. До първенството може да качи още 4-5 килограма. По силите му е да изхвърли 165 кг и да тласне поне 195. Направи ли го, ще имаме повод за радост”, коментира заНародно дело Седмицаталичният треньор на шампиона Живко Николов, който ще е на лагера в София и в Косово със своите таланти.

Николов смята, че основните конкуренти на Ицо за медал ще се беларусин и щангисти от други руски републики. „Знаете, че не обичаме да говорим преди състезание. Надявам се Христо да се подготви добре, а в Косово да е спокоен и да запише постиженията, които очакваме”, допълни Николов.

Относно Стефчо специалистът каза, че е подготвен да изхвърли 108-110 кг и да тласне 130 кг.

За Стефчо това все е пак е дебют и класиране в топ 5 ще ме задоволи, а всяко погорно класиране вече ще е безспорен успех. Важното е, че върви уверено по стъпките на брат си и също като него е дисциплиниран, отговорен и съзнателен”, каза още Николов.

Междувременно на 8 октомври трети възпитаник на треньора вТитан” – Николай Георгиев, ще участва на европейското първенство за юноши до 20 години в Албания. Николай ще вдига в категория до 77 кг.