Бразилците идват с най-доброто във Варна

 

 

 

Ще липсва само титулярният разпределител Едер Карбонера

 

 

Олимпийският шампион от Рио 2016 от Бразилия ще разчита на най-добрите си волейболисти за участието си на квалификационния турнир за Токио 2020, който ще се проведе в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна (9 – 11 август). Останалите съперници на България са Египет и Пуерто Рико.

Селекционерът на “Селесао” Ренан Дел Зото е направил само една промяна в състава си в сравнение с участието на тима на финалите в Лигата на нациите, където Бразилия остана на четвърто място. Във Варна ще отсъства само опитният централен блокировач Едер Карбонера, който ще бъде заменен от възстановилия се от контузия олимпийски шампион от Рио 2016 Маурицио Соуза.

“Селесао” ще разчита и на звездите си Бруно Рузенде, Уолъс Де Соуза, Роберто Лукарели, Йоанди Леал и Лукас Сааткамп и за участието си на силния международен мемориален турнир “Хуберт Вагнер”, който се проведе от 1 до 3 август в Полша, с участието и на отборите на Сърбия и Финландия.

В последните Бразилия игра три контроли – срещу Финландия, Полша и Сърбия

 

 

Състав на Бразилия за Олимпийската квалификация във Варна (9 – 11 август):

Разпределители:

Бруно Резенде

Фернандо Крелинг

Диагонали:

Уолъс Де Соуза

Алън Соуза

Централни блокировачи:

Исак Сантос

Маурицио Соуза

Лукас Сааткамп

Флавио Жуалберто

Посрещачи:

Йоанди Леал

Дъглас Соуза

Рикардо Лукарели

Маурисио Боржеш

Либеро:

Талес Хос

Майке Рейш

 

 

Салпаров:

Можем да бием „Селесао“ с 3:0

 

 

 

Либерото на националния отбор на България Теодор Салпаров е оптимист преди мачовете във Варна. “Всички сме здрави. С едно изключение, което стана при един битов инцидент. Вторият ни диагонал Венелин Кадънков е със залепена устни. Продължаваме подготовката си по план. Преди двубоите от олимпийската квалификация във Варна ще изиграем и контроли с Иран”, заяви Теди Салпаров пред камерата на Sportal TV.

“Волейболът е само един спорт! Трябва да се забавляваме и да даваме всичко от себе си. Бразилия е фаворит! Но не трябва да забравяме и другите отбори. Египет ни победи преди година в контрола. Пуерто Рико също не е слаб отбор. Нищо не трябва да ни обременява. Трябва да работим спокойно и ако можем да спечелим, ще спечелим. Ние знаем вече, че не сме от топоборите в света. Бразилия може да ни победи с 3:0, ние не можем да ги бием с 3:0. Дори миналата година, когато ги победихме, беше трудно. Дано да имаме и късмет. Оптимист съм за мача с Бразилия”, добави Теди Салпаров.

 

 

Цецо Соколов:

Отборът ни е гладен за победи

 

Диагоналът на националния ни волейболен отбор Цветан Соколов сподели, че тимът е гладен за победи и всички имат една цел – да се класираме за Олимпиадата. „Настроението е добре, всички идват на тренировка с усмивка и се чувстваме добре. Отборът е гладен за победи. Разбира се, една квалификация за Олимпиада е голям стимул, но отборът най-вече има желание да играе волейбол на най-високо ниво и сме доказвали, че можем да го правим това. Има много млади момчета, които искат да побеждават, както и старите. Всички сме с една цел – да се класираме на Олимпиадата. Имаме желание, а мисля, че имаме и възможности да го направим. Времето ще покаже какво можем“, коментира той.

„Позитивите, че Бразилия влиза като фаворит, са, че може би бихме играли малко по-спокойно, по-освободено, което е един плюс за нас. Да излезем на игрището и да знаем, че няма какво да губим срещу един такъв отбор. Може да ни донесе много положителни неща. Може да рискуваме, а когато рискуваш, има 50% шанс да спечелиш, а много пъти сме го доказвали, че когато сме рискували, нещата ни се получават и печелим срещу големи отбори. Да се надяваме, че и този път ще стане това“, допълни една от звездите на България.

Пранди:

Отборът ни ще играе по-добре от Лигата на нациите

 

Селекционерът на националния ни волейболен отбор Силвано Пранди смята, че във Варна нашите ще станат по-добър отбор от това, което са показали до момента. „Преди всичко целта ми е да превърна отбора в добра хомогенна смес, която да има обща цел, както вие казахте. И в ежедневната работа, която правим, виждам един постоянен спортно-технически прогрес, така че това ми харесва. За всеки един треньор времето винаги не стига, винаги може още малко, но реалността е такава, че разполагаме с това време. Трябва да се съобразим с тези ограничения и да извлечем максимума от това, което можем. Това, което със сигурност ще трябва да подобрим в оставащото време, е системата на игра както в нападение, така и в защита. Всеки един отбор, който има претенции, трябва да има баланс във всичките си елементи. Това е нещото, върху което трябва да поработим. Със сигурност мога да кажа, че отборът ни ще играе по-добре, когато има по-голяма ефективност и комуникация между защитата и атаката. Това е по-важното за мен. Това, което се видя от представянето на Бразилия във финалния турнир в Лигата на нациите, е, че няма перфектни отбори, които никога не губят. Така, че всеки отбор в определен мач може да загуби. Целта ни е да стигнем до такова ниво, че да се противопоставим на съперник от такова ниво, който въпреки неубедителното си представяне в САЩ, си остава един много силен отбор“, каза още треньорът на България.