Ботевата градинка вече има паметник на своя патрон

Паметен знак с портрета на големия поет революционер Христо Ботев бе открит в Ботевата градинка във Варна. Идеята е на инициативен комитет от деца, родители и учители от ОУ „Христо Ботев“, а реализацията е на Община Варна. Автор на творбата е варненският скулптор Живко Дончев.
На тържеството присъстваха кметът Иван Портних, Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройство, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, Георги Недев – кмет на район „Одесос“, Антония Йовчева – директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна, Ангелина Денчева – зам.-директор на ОУ „Христо Ботев“, много граждани.
Ботевата градинка е създадена през 1936 г. от активисти на младежката организация на местното национално родолюбиво дружество „Отец Паисий”. Само за няколко месеца ентусиастите успяват да почистят блатясалия терен, да направят градина, да оформят алеи на мястото на запустялата площ и да оградят облагороденото пространство. Те именували новата градинка Ботева, за да подчертаят основните характеристики на своите цели – родолюбие, бунтарство и прогрес, за да изразят духа на своето време. Днес градинката е озеленена, изградена е и нова детска площадка.