Борислав Гуцанов пред „Епицентър“: Орешарски няма да къса гласове от БСП

Красина Кръстева

– Миналата седмица  поднесе изненада – премиерът Пламен Орешарски, който оглавяваше правителство с мандата на БСП, обяви, че се кандидатира за президент. Как ще коментирате това, г-н Гуцанов?
– Изненада е, няма да крия. Г-н Орешарски беше добър министър, наш народен представител и после министър-председател. БСП има много връзки с него. Той е силна кандидатура и това не е добре за нас, факт. Но заедно с това, не смятам, че тази постъпка е добра за самия г-н Орешарски, защото такива бързи движения от едната посока в друга не говорят добре за него. Той много е взел и много е видял от тази партия – и добро, и лошо. Винаги е така. Но много повече е това, което е получил благодарение на БСП.
– Кандидатът за вицепрезидент Данаил Папазов е от Варна. Самият Орешарски е бил народен представител с червената листа от Варна. Колко гласа очаквате да отцепи от БСП кандидат-президентът Орешарски на изборите на 6 ноември?
– Двамата с г-н Орешарски бяхме в една листа, така е. Кап. Папазов дълги години е в морския бранш, беше министър в наш кабинет. Това утежнява нашата задача във Варна. Но от друга страна не смятам, че г-н Папазов може да вземе чак толкова много гласове в града, видяхме какво направи на местните избори. (На местните избори през 2015 г. Данаил Папазов взе 9174 гласа, или 7,54% като кандидат на „Живот за Варна“, БСП тогава застана зад проф. Анелия Клисарова – б.р.). В подобни случаи в БСП винаги се задейства синдром на мобилизация, самосъхранение, надмощие и доказване. И сега ще бъде така. Сигурен съм, че постъпката на г-н Орешарски и г-н Папазов няма да се хареса на нашите членове и симпатизанти.
– Вие сте съпредседател на Съвета по финанси, икономика и енергетика към Националния съвет на БСП. Трябва да измислите икономическата политика на партията. Как се прави това по време на криза?
– Ще отговоря с една китайска поговорка, нищо че се поизтърка – кризата е и възможност, на китайски се пишат еднакво. Но ако не успеем да вдигнем икономиката, страната ни няма шанс. Ние сме длъжни да направим всичко възможно за задвижване на икономиката. Трябва да използваме кризата. Като начало е добре да сложим край на бюджетите на оцеляването. 25 години се прави бюджет, който е пресметнат така, че да гарантира оцеляването на кабинета през следващата година. И ние сме го правили, когато сме били на власт. Ключовата дума е „реиндустриализация“. Държавата трябва да поеме функциите си. Разбира се, че това няма да стане, както е било някога. Създаването на два фонда „Индустрия“ и „Образование“ на първо време е задължително. От фонд „Индустрия“ трябва да дойде инициативата за създаване на нови предприятия, фонд „Образование“ трябва да подпомага подготовката на кадри за тази нова индустрия.
– Добре звучи, но откъде пари?
– Нормално ли е предприятие като „Нефтохим“ да има 3,5 млрд. лв. оборот и загуба от 120 млн. лв.? Нормално ли е „Енерго про“ да има оборот от 800 млн. лв. и 80 млн. лв. загуба?
Това са счетоводни загуби. Всичко е изчислено така, че да няма печалба и в държавата да не влизат никакви пари. Но нима никой не знае това?
– И БСП иска приватизираните предприятия да бъдат одържавени отново!
– Не, не, не! БСП иска ясни правила. БСП иска в държавния бюджет да влизат тези пари, които сега се изнасят навън. Разбира се, аз не изключвам, ако е в интерес на икономиката на държавата и доброто на хората да се стигне и до такъв момент. Такава практика има и във Великобритания, и във Франция – нима там цели сектори в даден момент не са били регулирани от държавата и после отново са минали към пазара. В Унгария се изнасяха около 30 млрд. евро годишно, преди да бъдат приети определени закони в банковата сфера. Сега този износ на капитали намаля на 15 милиарда, следователно по-голямата част от парите останаха в Унгария. На нас какво ни пречи да постъпим по същия начин? Казват ни – не може, ние сме членове на ЕС и НАТО! А Унгария нима не е?! А търговските вериги? Нима те не изнасят огромни средства от страната? След като са влезли в държавата ни и вече са икономически субекти в нея, да бъдат така добри да не изнасят навън всичко. Нещо трябва да остане да работи тук! Ние искаме следното: първо, да спрем теча на капитали; второ – с тези пари да направим фонд „Образование“ и фонд „Индустрия“; трето – да създаваме нови, модерни предприятия.
– Лявата БСП се учи от десния Орбан, така ли?
– Лявата БСП трябва да направи така, че да се задвижи икономиката и парите да остават в държавата, а не държавата да бъде ограбвана, нещо, което се случва през последните 20 години. Но като говорим за пари, ще дам още един пример от нашата българска практика, за съжаление, отново негативен. Наскоро БТК беше продадена отново. Основните задължения на БТК към КТБ, които бяха от около 150 млн. евро, бяха използвани от руската банка ВТБ. Държавата имаше да взима от БТК около 130 млн. евро. Защо тя не успя да влезе във функциите си, а отново се намесиха други интереси? Държавата трябваше да вземе БТК, да я оздрави и продаде на истински висока цена, не така, както го направи правителството на НДСВ. По този начин не само щеше да си вземе своите 130 млн. лв., а и много повече пари щяха да влязат в държавата хазна и да се инвестират в икономика. Това е ролята на държавата и така се прави. Другото е предателство към интересите на всеки един българин. Типичен пример за източване на държавата, нещо, което БСП иска да спре.
– Това ли е алтернативата, която предлага БСП?
– Това е алтернативата, която подготвя БСП. Но тази програма още не е одобрена от Националния съвет на партията и не е станала „закон“. В нея ще намерят място и планове за възраждане на икономиката в основни направления, съобразени със спецификата на всяка една от 28-те области. Говоря като председател на Съвета по финанси, икономика и енергетика към Националния съвет на партията. В този дух са предложенията, които съветът ще направи. Ще предложим още една стъпка, насочена към съживяване на българското производство. Част от стоките в българските супермаркети трябва да бъдат с български произход.
– Така направи Румъния. Каква част предвиждате да са българските стоки?
– Това ще стане постепенно, например с 25%, после този дял ще се увеличи до 70 – 80%, и то в рамките на един мандат. Така се подпомага българската икономика. В момента бедна България подпомагаме чужди икономики, като прави внос за 7 – 8 млрд. лв. годишно. Една голяма част от продукцията може да е родно производство. Трябва да спрем да изнасяме първични продукти, а такива, които имат принадена стойност. От зърното, което сега изнасяме – около 5 млн. тона годишно, само брашно да произвеждаме, ще ни носи два пъти повече приход. Ако това зърно го насочим към животновъдството, принадената стойност ще е още по-висока, защото тогава ще имаме и производство на месо, мляко, сирене, кашкавал, масло. Ще има работни места. И още нещо – какво пречи родната продукция или половината от нея задължително да бъде насочена към хотелиерския и ресторантьорския бранш например, разбира се, с ясна регулация за цени и качество.
Ние сме за модерен, европейски протекционизъм. За жалост, говоря тези неща от 7 – 8 години, но никой не искаше да чуе, защото всички бяха влюбени в либералния модел на управление на икономиката. Но има една друга китайска пословица, която казва – тръгваме на дълъг път с къса крачка.