Борислав Гуцанов в „Беновска пита“: Оставката на Нинова е единственият изход, ако пак загубим

 

 

„Щом кандидатите са регистрирани в ОИК, те отговарят на изискванията. Това не са кандидатите, които бяха излъчени от градската конференция на БСП. Това беше причината 20 от 157-те делегати на конференцията да се оттеглят“, започна в интервю в края на септември в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 Борислав Гуцанов, лидер на БСП във Варна.

„Нинова е дала пълномощно на някого да ги внесе. Говори се, че новият любимец на Нинова е Иван Иванов, член на БСП от 2 години. Той е подредил листата на общински съветници. Той беше общински съветник преди. Дори и решението на националния съвет не е спазено. От един абсурд отиваме на следващия. В БСП сме на път да има паралелна партия със задкулисни политики и неясен център. Г-жа Нинова коментира, че трябва да борим ГЕРБ, но губим избори след избори“, сподели Гуцанов.

„Дано не съм прав и да спечелим изборите, но ако не се случи, смятам, че единственото решение е реална оставка от председателя, а не след 2 седмици „извинявайте, не разбрахте, не съм си дал оставката“, заяви членът на БСП – Варна.

„Трябва да направим всичко възможно за доброто представяне на БСП на тези избори, но при 3-та поредна загуба трябва да се направи нещо. Смисълът е да променяме държавата с нашите действия и политика. Ако не спечелим, друг път не виждам“, коментира Борислав Гуцанов.

„Има ясни нарушения в диалога още преди евроизборите с наченки много преди това. Не може така да се продължава. Ако изборите спечели БСП, не съм бил прав. Законите трябва да бъдат спазвани. Трябва да си еднакво честен пред своите съпартийци, ако искаш да будиш уважение. Не можеш да бъдеш председател с цената на всичко“, завърши той.

Седмица по-рано, пак в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, Гуцанов заяви, че няма да иска оставката на Корнелия Нинова преди изборите заради успеха на БСП. Тогава той разказа и подробности за искането на 64 членове на НС на БСП за свикване на извънредно заседание на НС и саботирането от страна на ръководството на БСП.

Още тогава той обясни, че казусът и проблемът Варна отдавна е излязъл извън измеренията на морската столица. Този проблем вече има съвсем други размери, защото става дума за грубо нарушаване от страна на Корнелия Нинова и Кирил Добрев на устава, дори може да се говори за погазване на устава. Тук вече стои въпросът кой всъщност взима решенията – органите, които имат право да го правят, или това става на някое друго място.

„Може ли малко по-конкретно да говорите!“, призова водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Г-жа Нинова се бори срещу паралелната държава, а същевременно имаме едва ли не някаква друга паралелна партия, така че тук е вече много по-големият въпрос, който излиза на дневен ред, а не само съветниците във Варна. Факт е, че 64 колеги, членове на НС, се подписахме под искане за свикване на извънредно заседание на НС, говори много. В цялата 128-годишна история аз не знам членове на НС или на който и да е тогава висш съвет или централен съвет да са искали свикване на заседание. Това само по себе си трябва много да говори на ВС и на председателя Нинова. А фактът, че те по един много елегантен начин казаха – „да, имате право на това свикване и си го свикайте“ и даже не се подписа г-жа Нинова, а „с уважение членовете на ИБ на НС“ – започва да изглежда доста притеснително!

„Уточнете кой трябва да го свика това заседание на НС, което се иска от подписката на 64 членове?“, попита водещата Илиана Беновска. Борислав Гуцанов отговори, че тези 64 членове, които са се подписали, имат право да свикат това заседание, но са го адресирали до ИБ по най-добронамерения начин, за да кажат колегиално „това е казусът“. „Г-н Гуцанов, Вие не сте малко момче, имате много дълъг опит, бил сте в управляващите органи на партията, защо все пак не свикахте НС, то беше ясно, че те няма да искат?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че коректното отношение между колеги и съпартийци е изисквало точно такова поведение. „Не, отговорете ми без общи приказки, защо не свикахте заседание на НС?“, още веднъж настоя да получи отговор водещата. Гостът заяви, че това не са общи приказки и подчерта: „Ние смятахме, че председателят Нинова и ИБ ще изпълнят волята на 64 членове на НС!“. „Защо очаквахте, че ще я изпълнят, видяхте, че те промениха вашата листа?“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска.

Председателят на БСП – Варна, заяви, че това наистина е брутално нарушение на устава и обясни: „Излиза, че имаме някакво паралелно ръководство на партията и някой друг взима решенията, а не органите. Аз затова казах, че този проблем излезе много извън границите на Варна. Не може да имаме декларации от страна на ГС във Варна и никой да няма реакции по този въпрос. Вие видяхте, че ГС поиска включително и оставката на заместник-председателя Добрев заради неговото поведение!“. „ГС какво направи, първо поиска оставката на заместник-председателя Добрев, кажете всички действия!“, продължи разговора водещата Илиана Беновска. Борислав Гуцанов отговори, че ГС на БСП – Варна, е провел всичките си заседания, дал е две кандидатури за кмет на града, градската конференция е направила така, че да има гласувана листа с явно гласуване за водач и тайно гласуване за подредба. Градската конференция е единственият орган, който има право да го прави, но след това сме станали свидетели на преподреждане.

„Кажете ми какви мерки предприехте вие, за да не ви изгние на вас, образно казано, „ябълката на успеха“? Какви мерки предприехте във Варна?“, попита водещата Илиана Беновска. Борислав Гуцанов отговори, че освен всичко друго е сезиран и съдът, очаква се неговото произнасяне. „Но аз пак казвам, този въпрос вече е политически, не е само чисто технически въпрос. Не само че не можеш да говориш, че ще управляваш една държава по закон и по ред, а да не спазваш своите си закони, да се бориш срещу паралелна държава, а да имаш паралелност в собствената си партия! Между другото трябва да поправя г-жа Нинова, че този термин „паралелна държава“, който тя коментира, специалистите не го коментират като „паралелна държава“, а като „двойно дъно“ или „дълбока държава“!“, категоричен бе Гуцанов. Иска ли оставката на Корнелия Нинова? „Оставете емоциите настрана, разбирам, че сте развълнуван, това е понятно, искате ли Вие оставката на Корнелия Нинова, отговорете ми категорично и кратко?“, попита водещата Илиана Беновска. Борислав Гуцанов отговори, че в момента има много по-важна задача, а това е представянето на БСП по най-добрия начин на местните избори. Всички останали вътрешнопартийни неща могат да се коментират след изборите.

„Сега най-важното е спечелването на изборите от БСП, защото аз смятам, че г-жа Нинова от една страна говори, че иска да бори ГЕРБ на думи, но на дела ние губим всички избори, което е много странно като съчетание!“, заяви председателят на БСП – Варна.