Борислав Гуцанов, БСП: Общински съвет- Варна трябва да има становище за замърсяването на езерото, не да мълчи

Общинският съвет във Варна трябваше няколко пъти да се събере и да разисква казуса със скъсания водопровод във варненското езеро, коментира в предаването „Позиция” лидерът на ГС на БСП Борислав Гуцанов.

„Без значение колко неудобна е темата, този проблем трябва да се решава в пленарната зала. Ние сме парламентарна република- парламента и общинските съвети са тези, които взимат решения”- каза още Гуцанов. Той изрази несъгласие, че общинската администрация не разполага с документация за съоръжението:

„Това са тежки комисии които приемат кой да е обект, държавни и общински комисии. Всяка една от тях слага своя подпис при приемането на даден обект. Абсурд е да не се разполага с документация за толкова скъпо струващо, стратегическо важно съоръжение, което се полага под морското дъно. С което пък отваряме темата, дали проектът е изпълнен както трябва. За подобни обекти, самото проектиране е достатъчно сложно, с огромни надзорни компании и съм убеден, че е трябвало да бъде изпълнен с определени метри под морското дъно. Дали е направено така или не е, експертизата трябва да се произнесе. Но не да се замаже, каквито основателни подозрения имам.“

Според Гуцанов, най- важно в момента е, аварията да бъде отстранена по най-бърз начин, за да може да има нормален живот и летен сезон.Той още веднъж призова за извънредна сесия, за която от БСП Варна са алармирали, че трябва да се случи заради актуализация на бюджета.

Той изрази становище, че икономическите мерки на правителствено и общинско ниво са крайно неадекватни.

„Твърдя, че става дума за телевизионни пари, които се раздаваха в ефир, без да стане ясно, от къде идват и къде се насочват средствата.По прословутата мярка 60/40, усвоените, забележете, не заявените средства, бяха 53 милиона лева- от 7 700 фирми, които представляват 2% от предприятията в България. А за мярката 60/40, премиерът Бойко Борисов се хвалеше, че е отпуснал 1 милиард лева. Къде са останалите пари?“, коментира Борислав Гуцанов.

Според него, ясни са параметрите, че за да бъде успешна една мярка, усвоените средства трябва да са минимум 20-25%. Какъв коефициент на полезно действие има мярката 60/40 при тези 25%, риторично попита председателя на ГС на БСП Варна.