Борислав Гуцанов, БСП: Не е нормално това, което става във Варна. Кой председател на общински съвет се страхува да го свика?

Лидерът на градската организация на БСП във Варна Борислав Гуцанов заяви категорично в студиото на предаването на „Плюс – минус“ по Нова телевизия, че няма намерение да се кандидатира за поста на Корнелия Нинова.

Попитан дали смята да участва в надпреварата са председател на БСП той коментира, че няма да се кандидатира и обясни това с необходимостта да води варненската организация на социалистите, която е втората по големина в страната.

Гуцанов коментира изказванията на Кирил Добрев, че на места партията била като „куц кон“ като припомни, че именно Добрев е отговарял за организационната дейност. „Когато това е било твоя работа, по-скоро трябва да си подадеш оставката като заместник-председател, а не да се кандидатираш за председател“, заяви лидерът на варненските социалисти. Той съобщи също, че над 50% от номинациите от варненските организации на БСП за лидер са за Корнелия Нинова.

По повод опитът да бъде сменен миналото лято именно от Нинова, Гуцанов коментира, че въпросът е бил принципен, защото е било недопустимо да се наруши устава на партията. „Доста хора са се стремели да дава информация за Варна, която е доста далеч от истината“, допълни той. По негови думи това е повлияло на местните избори в морския град, които социалистите са имали реален шанс да спечелят.

„Не трябва да се мисли кой лидер на БСП ще се изправи срещу Бойко Борисов на изборите, защото ние не сме лидерска партия. БСП се изправя като партия срещу ГЕРБ и този модел на управление на държавата“, обясни Борислав Гуцанов и подчерта, че каквото и да се случи при избора на лидер, БСП ще бъде обединена след конгреса си.

„Не е нормално това, което става във Варна“, коментира той в отговор на въпрос дали е вярно, че за пет месеца общинският съвет в града е заседавал само два пъти. Гуцанов изтъкна два основни проблема на Варна, единият от които безспорно е скъсаната отходна тръба във Варненското езеро. Той обясни, че засега проблемът е решен, но това не оневинява управляващите за това, че месеци наред са крили от гражданите съществуването на проблема.

„Кой е този председател на общински съвет, който няма смелостта да го събере, за да се обсъди такъв въпрос?“, коментира Гуцанов. Лидерът на варненските социалисти допълни, че другият голям проблем е, че Варна ще бъде един от най-пострадалите от ковид кризата градове. Това е заради структурата на икономиката ѝ, защото повече от половината от нейния БВП е свързан с туризма. Според Гуцанов възможности за помощ трябва да се търсят както от общината, така и от държавата.