Борислав Георгиев – Бобъра: Още като влязох при Бойко Борисов за Спартак, знаех, че ще извади клуба от дупката

Бившият десен бек е убеден, че ще се намери начин за трайно финансиране на любимия му тим

Обсъжда се идея легендата Красимир Зафиров да стане почетен президент

Бившият футболист на Спартак (Варна) Борислав Георгиев е сред тези, които имат огромна заслуга клубът отново да стане стопанин на стадиона си и прилежащите му площи.
Известният като Бобъра ексдесен бек първи е информирал Бойко Борисов с проблемите на варненския клуб. Борислав се е запознал с премиера, когато е започнал да играе с него футбол във Витоша (Бистрица). В момента двамата отново са съотборници в тима на ветераните на клуба и преди дни дори победиха Левски с Гонзо, Йовов и Боримиров в състава в мач за държавно първенство.


„Спартак ми е на сърцето. Така че не се поколебах да отида при г-н Борисов и да го запозная с една неправда – неизгоден договор, който е завлачил Спартак на футболното дъно. Още когато влязох при г-н Борисов, за да обсъдим казуса, знаех, че той ще помогне на Спартак и ще го извади от дупката. Премиерът е спортен човек и е помогнал на много наши клубове да решат проблемите си, така че Спартак се оказа поредният от тях”, заяви за „Народно дело Седмицата” Бобъра. Той обаче не смята, че след като е оказал съдействие за възстановяване на една справедливост, е с най-голяма заслуга това да стане факт.
„Основният принос на Спартак да бъде върнат стадионът му с прилежащите територии е на привържениците. Те дадоха гласност на проблема и го поставиха остро и компетентно пред цяла България, а след такъв отзвук и намесата на г-н Борисов бе въпрос на време казусът да се разреши в полза на футбола. Иначе в София на Спартак помогнаха Радо Станев, Тодор Стойков, Ишков и много други хора”, допълни Бобъра.
Той изрази убеденост, че в близките месеци Спартак ще намери инвеститор и генерален спонсор, който ще го води по верния футболен път.
„Сега Спартак е чист, без задължения и собственик на стадиона си, който за 100-годишния юбилей ще има ново перфектно тревно покритие, съблекални и трибуни. Всичко това прави един вековен клуб с традиции в родния футбол примамлив за инвестиране или спонсориране, и съм уверен, че при така създалата се ситуация ще се намери по-лесно начинът за трайното му обезпечаване”, каза още Георгиев.


Както е известно, Борислав носи екипа на спартаклии в „А” група в периода 1995/1999, когато игра под ръководството на Никола Христов, Стефан Грозданов, Ферарио Спасов, Благой Калфов, Димитър Пенев и Ради Здравков.
„Бяхме много силен отбор, който не мърдаше от златната среда и с който всички се съобразяваха. Този отбор можеше да постигне и нещо по-голямо, ако не беше тогавашната конюнктура в родния ни футбол”, връща се назад във времето Бобъра.
Днес той вече е на 43 години и продължава да живее в родния си град София. Управител е на най-оборотното заведение в столицата, а през уикенда рита за удоволствие за втория отбор на Витоша (Бистрица) в четвъртия ешелон.
„В момента сме на първо място в софийската окръжна група. Сред съотборниците ми са Мариян Германов, с когото бяхме заедно в Спартак, Георги Пеев и Николай Божов. Не се събираме обаче от мач на мач, през седмицата тренираме поне два-три пъти”, разкрива Бобъра.
По неговите стъпки е тръгнал и синът му, който е на 13 години. „От 6 години тренира в частната школа ДИТ, но дали ще стане футболист, няма как да прогнозирам. Важното е да расте като добър и достоен човек. С бившата ми съпруга, с която се запознах във Варна, се разделихме преди 8 години, но сме в прекрасни отношения и продължаваме заедно да се грижим за сина ни”, завърши Георгиев.


Бившият играч логично беше сред представителите на спартаковската общност, които бяха приети от Бойко Борисов в кабинета му в Министерски съвет преди седмица. На срещата премиерът обяви официално, че на Спартак ще бъдат върнати стадионът му с прилежащите територии, а държавата ще реновира съоръжението с 1 милион лева. Предвижда се то да придобие модерен облик за вековния юбилей на клуба на 28 август 2018 година.
Разбра се още, че след като благодарение на феновете битката за връщане на имотите на Спартак завърши успешно, сега остава не по-малко трудната задача – да се осигури постепенно трайно финансиране и още през януари да започнат да се полагат основите на добър и перспективен отбор.
Неговите първи амбиции ще са да не се излага повече в Трета лига – Североизточна група напролет, а след това следва и голямата цел – с още попълнения през лятото да стане хегемон в третия ешелон, да бие наред на реновирания стадион „Спартак” и като гост от август 2018 година и да се върне в професионалния футбол през май 2019 година.
От настоящите играчи на Спартак 1918 за пролетта със сигурност ще остане само нападателят Ивайло Русев. Другите ще са нови попълнения – бивши юноши на клуба и играли във „В” група.
За нов треньор пък също се спрягат бивши кадри на клуба – Атанас Атанасов, Георги Иванов-Геша и Бойко Величков.
На 5 декември пък предстои и Общо събрание на клуба, на което в управителния съвет ще влязат представители на феновете. Обсъжда се също идеята легендата Красимир Зафиров да стане почетен президент на Спартак. Както е известно, бившият вратар бе капитан на най-успешното поколение в историята на клуба, което в периода 1982/1984 стигна финал за купата на България, класира се за втория кръг на евротурнира за КНК и спечели бронзови медали в „А” група.
Междувременно председателят на УС на Спартак 1918 Благой Калфов разкри защо не е подал оставка заради трагичните резултати на отбора през есента в Североизточна група. Както е известно, спартаклии губят наред, и то с унизителни резултати, нямат победа, имат най-много допуснати голове и са на последното 11-о място.

„Когато през лятото решихме да участваме в Североизточна група, ние го направихме само с една-единствена цел – Спартак да продължи да има отбор в трета лига, за да може един ден, като укрепне финансово, да изкачи само едно стъпало до професионалния футбол. Наясно бяхме, че след като нямаме пари, нямаше да имаме и силен отбор, защото не може да вземем играчи. Но да стоим в четвърта дивизия, беше несериозно. Впоследствие нещата се развиха лошо, но да не мислите, че и на нас ни харесва. На Златин Михайлов, хубаво ли му е да пада толкова? Ние като ръководители обираме целия срам, но някой дойде ли да помогне, да пита как може да потръгнат нещата. Най-лесно е отстрани да ни очернят, да ни плюят, да искат да се махнем. Ок. Ако тимът беше спрял да играе заради лошите резултати и цялото ръководство бе напуснало, на кого щяха да върнат сега стадиона? Като няма отбор и ръководство, на кого да връщат имоти?”, заяви Калфов.
Шефът разкри, че една седмица в трета лига с неотложните разходи им струва 1500 лева, без да се броят хонорари, премии, екипировка и т.н.
„Ние тези пари ги нямаме. Някой пита ли как се справяме? Все едно да работиш някъде и да не ти плащат. В крайна сметка смятам, че лошото е зад гърба ни, и след като г-н Борисов помогна на Спартак да си върне имотите, сега тези, които ще работят за клуба, трябва да оправдаят доверието и да се отблагодарят адекватно за жеста на премиера. Спартак няма право на грешки, защото занапред футболната общественост ще следи под лупа по какъв път върви отборът. На никого в Спартак няма да му е приятно един ден хората да казват: „Върнаха им стадиона, а те нищо не направиха – за какво беше целият този шум?”
Аз обаче смятам, че дотам няма да се стигне и Спартак ще се развива в правилната посока”, допълни Калфов.