Борислава Христова: Бих участвала в драфта, за да предизвикам себе си

 

 

Варненската баскетболистка Борислава Христова се завърна до родния си град Варна, за да си почине преди началото на лятната подготовка за предстоящия сезон в колежанското първенство на САЩ. Тя завърши образованието си, но ще изиграе още една година в колежа, за да усъвършенства играта си, след което е твърдо решена да продължи да играе баскетбол. съвсем наскоро Боби подкрепи родния си клуб Черно море-Одесос по време на финалите за момичета U16 в София. По време на финалите тя получи и наградата си за най-добра българска баскетболистка, играеща в чужбина като състезателка на университета Вашингтон Стейт.

Запитана за равносметката за миналия шампионат, тя заяви: „Имахме смяна в треньорския щаб. Новата треньорка, която дойде, има изключителни знания за играта, олимпийска шампионка е и дори наскоро беше приета в залата на славата. Винаги, когато има смяна, е трудно състезателите да свикнат с новия стил на игра, а нейния стил беше много по-различен от това, което играхме предишните сезони. Трудно беше и изиграхме един не много успешен, но полезен сезон, защото успяхме да си опознаем силните и слабите страни. Надявам се, че догодина, когато приложим наученото, ще имаме доста по положителен сезон. В деня, в който дойде до сега, тя беше изключително строга към мен, защото знаеше възможностите ми и искаше да ме направи най-добрия играч и съотборник който мога да бъда. Беше ми трудно, защото трябваше да играя на позиция четири поради липсата на централни нападатели в отбора. Мисля, че се успях да се справя добре с тази промяна. Не играх според възможностите си, което се дължеше на много различни фактори, но се надявам следващия сезон да е по-успешен. Сега треньорите научиха моите способности, а аз техните и заедно сме си поставили високи цели. Принципно ми е по-удобно да играя на позиция гард-крило и за мен беше ново да играя нещо различно от това“.

„Аз винаги съм искала да играя баскетбол, защото той ме зарежда и аз го обичам. Щом досега не съм се отказала, нямам намерение да го направя сега, но въпреки това, никога не се знае какво ще се случи. Първата ми цел е да завърша годината, да се усъвършенствам, след това ще опитам да играя в Европа, а за WNBA – каквото стане. Взимам тази година, защото нивото в WNBA е изключително високо и искам да съм готова. Бих участвала в драфта, за да видя възможностите си и да предизвикам себе си. Ако това не се случи, трябва да си създам име в Европа“, каза тя пред сайта BGbasket.com.

„Американците са такива, че понякога могат да бъдат малко фалшиви, но това го има навсякъде. Но когато си чужденец там, хората винаги се отнасят добре с теб. Винаги е било така спрямо мен. Разбира се, навсякъде има и конфликти, но като цяло отношението е добро – хората, които вървят по улиците, и не те познават, ти се усмихват. Аз започнах да се усмихвам също, защото е просто заразно в добрия смисъл на думата. Всички те подкрепят и се опитват да те направят най-добрия човек, който можеш да бъдеш в залата и извън нея“, добави тя.“

„В България успях да гледам последния мач между Балкан и Левски ЛУКойл и нивото беше много високо. Впечатление ми направи атмосферата в Ботевград – това трябва да се вижда във всяка зала, във всеки мач, но не само при мъжете. Общо погледнато залите са много празни и за да се развива спортът, хората трябва да го подкрепят, за да могат децата да виждат, че са подкрепяни и развитие в България има. Когато аз играех с момичетата на моята възраст, както и по-големи, нивото беше доста високо, както и конкуренцията. Сега според мен е паднало и не знам дали това се дължи на липса на ресурси или на това, че децата имат други приоритети пред баскетбола. Но има много добри момичета при 16-годишните, които трябва да се развиват, защото са бъдещето на баскетбола ни. Според мен, за да има развитие у нас, трябва да има много повече зали и бази за подготовка, в които децата да могат да влизат по всяко време на денонощието. Без да се притесняват, че ще бъдат изгонени след един час тренировка. Трябва да се финансират клубовете, и по-специално женските, защото вече почти не останаха отбори, а има изключително талантливи треньори и състезателки. Треньорите тук трябва да бъдат с високо вдигнати глави, защото именно те са тези ,които подготвят играчите за големия баскетбол. Те са хората, които хващат децата от малки и работят с тях, докато ги направят състезатели. В колежанското първенство на САЩ отиват вече готови играчи, а всеки може да работи и да постига резултати наготово“, завърши Христова.

 

 

 

 

Шеф на Черно море Тича вярва, че ще има мъжки отбор

 

Председателят на Управителния съвет на баскетболния тим на Черно море Тича Георги Ганчев коментира ситуацията в школата и мъжкия състав на клуба, която е на двата полюса.  Ганчев отчете отличните резултати в детско-юношеската школа, а колкото до мъжкия състав, той потвърди, че такъв ще има, с надеждата за силен отбор, но сподели, че все още няма конкретна информация относно финансирането.

„Броят на националните състезатели от нашия клуб е реално 12-13 момчета. По отношение на детско-юношеската школа наистина ситуацията е повече от добра. Тази година ще бъдем номер 1 в България. През миналата година отстъпихме на БУБА това място, но сега няма как да не бъдем школа номер 1”, коментира Ганчев.

„Ситуацията при мъжкия отбор е по-тежка. Макар, че миналата година се представихме много добре, имайки предвид, че играхме с 8 от юношите на клуба. Вече, за вбъдеще ще разчитаме на подкрепа от Общината, която ни е обещана от г-н Портних и разбира се от спонсори”, разкри Георги Ганчев и продължи: „Ние 30-40 години произвеждаме юноши и основна заслуга за това имаше г-н Варчев. Това никой не трябва да го отрича и няма как да го отрече. Той създаде основите, климата на работа, начина на селекция, стимулирането на децата да играят баскетбол. И като сложим успехите на мъжкия отбор, които бяха значими през 90-те години, това води до едно непрекъснато желание сред децата да станат баскетболисти.”

„Не бих казал, че мъжете ги няма никакви. Много е трудно в България да бъдем конкуренция на ЛУКойл. Това са едни пари, които се раздават само и само един отбор да стане шампион. Без да има някакви успехи в Европа, без да произвежда собствени кадри. Те малко смениха политиката и тази година имат Академик – отбор, съставен изцяло от юноши, което е добре. При всички положения това последно място не подхожда на клуб като Черно море. Нашите отбори са в бъдеще да направим един силен отбор, който да се бори за медали, както винаги го е правил. Освен няколко разговора с кмета Портних, засега нямаме нещо конкретно. Работим активно и силно се надявам, че ще имаме добър мъжки отбор догодина. Да, ще има отбор”, потвърди Георги Ганчев.

 

 

 

 

 

 

НБЛ започва с 9 отбора на 5 октомври

 

Националната баскетболна лига да запази настоящия си формат. Това реши Общото събрание на клубовете на НБЛ на свое редовно заседание. Клубовете се обединиха около запазването на формата на управление на организацията, като функциите Генерален мениджър на НБЛ ще продължи да изпълнява президентът на БФБаскетбол Георги Глушков. Единствено ОС реши единодушно да отпадне от структурата на НБЛ настоящият орган Надзорен съвет.

Новият шампионат в НБЛ ще започне на 5 октомври, а заявки за участие се приемат до 15 юли. До 15 август всички клубове ще трябват да погасят и задълженията си.

Обсъден бе и Мачът на звездите, като единодушно бе прието провеждането му в градове, в които няма отбори от НБЛ, с цел промотиране на баскетбола и привличане на по-голям интерес от страна на зрители и спонсори. Организацията му да се проведе от страна на БФБ, като всички приходи от него да бъдат използвани за целта.

Купата на България при мъжете ще се определи във Финална четворка. Запазват се четвъртфиналните срещи, а победителите от тях ще се срещнат на турнир с полуфинали и финал. Провеждането на всички тези срещи е насрочено за началото на февруари в рамките на 10 дни. През последните два сезона само финалът се игра на неутрален терен, а преди това останалите фази минаваха на разменено гостуване.