Бойко Борисов за големите пътни обекти във Варна: От „накарах им се“ до „има напредък“

 

В рамките на един месец министър-председателят Бойко Борисов направи два огледа на големите пътни обекти, които се изпълняват тази месеци на територията на Варна. Първото посещение беше на 10 август, когото той призна пред медиите, че е имал определени критики към кмета на града Иван Портних за забавянето на ремонтите и най-вече на изграждането на продължението на бул. „Левски“. Наред с това обаче премиерът призна, че обектът не е лесен и поставя сериозни предизвикателства към изпълнителите му.

„Изключително сложно съоръжение. Малко им се карах, че се бавят, но наистина е много сложно“, това каза Борисов във Варна по повод изграждането на новото.

Премиерът обясни, че строителството е такова, защото трябва да се предвиди възможността за „100-годишно“ наводнение, тоест такова, което досега не е било изпитвано. Според Борисов, досегашната практика е да се случи бедствието, както в преди години във варненския квартал „Аспарухово“, за да се вземат мерки. В случая с трасето на новия булевард обаче се действа превантивно.

До три-четири месеца ще има изграден паркинг до музея „Владислав Варненчик“, обеща освен това Борисов. Той обясни, че основната идея е да се направи възможно посещението там на много повече туристи.

Премиерът съобщи също, че засега новият етап от ремонта на Аспарухов мост ще се отложи, защото текат прекалено много ремонти в града. „Сръткава работа, както казваме ние шопите“, коментира Борисов. „Ако варненци искат, ще се направи рибарско пристанище, както направихме на много други места като в Поморие, Созопол“, коментира още министър-председателят. Думите му бяха продиктувани от появилите се сигнали, че има грешка (волна или неволна) в проекта и заради нея ще се допусне застрояване на плажната ивица, което е нарушение на закона. Борисов посети мястото, за да се увери с очите си каква точно е ситуацията. В крайна сметка след инспекцията май няма да настъпи корекция на проекта.

В първия ден на септември премиерът отново дойде във Варна. Отново в компанията на кмета Иван Портних, той обиколи големите пътни обекти в града. Този път изглежда не се е стигнало до това да се „кара“ на кмета и на екипа му.

„Инспектирах строителните и ремонтни дейности на инфраструктурни проекти във Варна. Заедно с кмета на града Иван Портних проверихме работата при пробива на бул. „Сливница“, за който са отпуснати 4,5 млн. лв. С реализирането му ще бъде осигурен бърз достъп до автомагистрала „Хемус“. Голяма част от дейностите вече са към приключване, основата на едното пътното платно е готова, поставени са бордюри и частично асфалтиране. Строителните работи на бул. „Васил Левски“ също напредват. Той ще облекчи значително трафика в града, както и ще осигури бърза връзка с летището и курортите“, гласеше публикуваното на профила на Борисов във Фейсбук съобщение за новата визита.

„За изграждането на новото трасе от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“ правителството отпусна 80,5 млн. лв. След завършването на булеварда ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите. Ремонтът на съществуващата част от булеварда се финансира по ОП „Региони в растеж“. Работата по инфраструктурните проекти се изпълнява по график“, допълниха информацията от общинския информационен сайт Live.Varna.bg.

Междувременно, в периода между двете визити във Варна, Борисов даде старт на един не по-малко важен за Варна обект – поредния етап от строителството на АМ „Хемус“, в случая между Буховци и Белокопитово. „Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо“, обясни Борисов.

Премиерът не пропусна да припомни как предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари. „Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави министър-председателят. Според него, строителите ще се справят с участъка за 2-3 месеца.

Откриването на поредния етап на изглеждащото едва ли не безкрайно строителство на АМ „Хемус“ ще бъде запомнено и с една нова „крилата“ мисъл на Бойко Борисов: Много ни е красива държавата, виждате тук хълмове, планини, но за строителство е много неудобно.“