Бойко Борисов: Варна заслужава перспектива

 

Правителството ще подпомогне Варна за разрешаване на инфраструктурни проблеми, които към момента не позволяват на града да се развива. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на работна среща в общината, организирана от кмета Иван Портних. В срещата участваха представители на кабинета и президентът на КНСБ Пламен Димитров, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
„Варна заслужава перспектива. Градът има и други дейности, освен туризма“, посочи Борисов. Край на задръстванията ще сложи ремонтът на бул. „Левски“, за който държавата пое ангажимент да осигури около 75 млн. лв. за две години.
„От 30 години във Варна не е правено нищо, за да се облекчи трафикът, затова правителството предлага мерки в това отношение“, каза премиерът Бойко Борисов. Предвижда се разширяване с две допълнителни ленти и с две локални платна на булевард „Левски“ – от ул. „Подвис“ до „Девня“. Финансиране ще има и за още два проекта – продължение на бул. „Сливница“ – в участъка между „Янош Хуняди“ и „Атанас Москов“, както и качване на АМ „Хемус“.
Средствата ще бъдат от бюджета и от Европейската инвестиционна банка, а дали изпълнението ще се организира от АПИ или от общината, зависи от общинския съвет във Варна, посочи Бойко Борисов. Държавата ще помогне със 126 млн. лв. за развитието на Варна. Проектите предвиждат нова сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, ремонт на IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“. При необходимост ще бъде осигурен безлихвен кредит за новата сграда на библиотеката.
Той каза, че приоритетни за правителството са също ремонтът на Математическата гимназия и изграждането на трета пречиствателна станция за отпадъчни води. Борисов подчерта, че съществуват още много проекти, които се нуждаят от финансиране, а в същото време се пилеят пари за ликвидиране на щети от недалновидни решения на предишни правителства. Той даде примери със зоните по „Натура 2000“, плащанията за АЕЦ „Белене“ и американските централи, както и приватизационната сделка за „Полимери“ – Девня, която определи като грабеж.
„От 4-5 години се води разследване срещу неизвестни извършители, но според мен те са известни. Дори жп линиите са изнесли. Преди няколко дни взехме решение 15 млн. лв. да се дадат на Варна. Тези отпадъци сега трябва да се вземат и да се откарат някъде. Ние сме евтини на брашното и скъпи на триците“, каза премиерът. Според него новият антикорупционен орган трябва да започне с разследванията си от тук и да стигне до НДК, „за да видим какви приватизационни сделки са правени, да започнем от това, което носи щети“.