Благомир Коцев вече ръководи Областната администрация

Икономистът и мениджър Благомир Коцев, роден във Варна през 1978 год. зае областен управител на област Варна. Той е предложен за поста от Министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и кандидатурата е одобрена лично от Министър председателя Кирил Петков, съобщиха по повод назначаването му от местната организация на „Продължаваме промяната“.

Назначаването на Коцев съвпадна с началото на войната в Украйна, затова и първите му действия бяха свързани с посрещането и подпомагането на бежанците, идващи на територията на областта.

Под ръководството  на областния управител на Варна Благомир Коцев, на 28 февруари  се  проведе заседание на  Областния координационен съвет във връзка с кризата в Украйна. Взе се решение Съветът  да заседава при необходимост и  да предлага приемането на конкретни действия, спрямо развитието на ситуацията. На заседанието бяха поставени множество проблеми, пред които са изправени украинските граждани, евакуиращи се от районите на военни действия. Областният управител даде предложение  в помощ на новосформираната  структура  до дни да заработи и координационен център, в който ще  бъдат включени  доброволци и представители на украински НПО и на БЧК. 

Областният управител  изтъкна солидарността на жителите на област Варна, желаещи да предоставят безвъзмезден подслон  и подкрепа на нуждаещите се. Особено активни са украинските общности във Варна, както и хотелиерите, предлагащи безплатно настаняване.  Освен от помощ в логистиката, настаняване и храна, хората имат необходимост от съдействието на множество институции по въпроси от различно естество –  документи за статута им напребиваване, нуждата от тестване или карантиниране, предвид предприетите противоепидемични мерки, осигуряване на медицинска и болнична помощ, на медикаменти и работни места.

По време на заседанието всички членове на Съвета изразиха готовност за подкрепа и съдействие в рамките на своите правомощия и възможности. Беше взето решение да бъде  осигурена безплатна услуга на нуждаещите се от юридическа, психологическа помощ и социални педагози.

Благомир Коцев лично посрещна в първите дни на управлението си идващите от Украйна бежанци във Варна. Той придружи до Дуранкулак и министърът на външните работи Теодора Генчовска при пристигането на евакуираните от Киев български граждани.