Благой Калфов: Спартак 1918 търси треньор, но повече – пари

 

Шефът не иска да лъжат футболистите в хода на сезона

Разочарован е от проваления договор за спонсорство

Шефът на УС на Спартак 1918 Благой Калфов призна, че търсят треньор за мъжкия отбор, но по-важно е да намерят пари за издръжката.
Както е известно, спартаклии тренират от седмица под ръководството на Златин Михайлов, който обаче е временен вариант.


„Златин води подготвителни групи в школата, но прие да помогне, тъй като представителният тим трябваше да започне подготовка за първенството в третия ешелон. Ние търсим нов старши треньор, но не на всяка цена. По-важно е да обезпечим издръжката на клуба, тъй като не искам да лъжем футболистите за плащанията в хода на сезона“, каза за „Народно дело Седмицата“ Калфов.
Той изрази разочарование от провала на сделката за спонсорство на клуба. Това стана факт, след като на сесията на Общинския съвет не бе включена точка за разглеждане на евентуалната сделка между „Efbet“ и спартаклии.


Лицензираният букмейкър „Efbet“ бе готов да налее 390 000 лева без ДДС за пет години в клуба срещу договор за спонсорство, ако общината му разреши да постави свои рекламно-информационни елементи на стълбове за осветление в града. В крайна сметка това не се случи.
„Още на 5 юли входирахме писма до кмета на Варна и председателя на ОбС и за това сме изненадани, че в дневния ред не бе включена точката за нашия казус. Вероятно хората от ОбС имат реални обяснения, но последствията са изцяло за нас. Този вариант е много добър за Спартак. Ние не искахме тези пари за себе си, а за да помогнем на клуба да започне да се изправя на крака и да тръгне по верния път“, допълни Калфов.
Запитан съществува ли възможност точката да бъде включена в следващата сесия, той заяви: „Нямам представа, но ако вземем под внимание, че през август общинските съветници почиват, другата сесия ще е най-рано през септември. Това е доста късно, тъй като първенството в третия ешелон отдавна ще е започнало. Ние работихме по този договор една година и два месеца и след като най-накрая всичко бе уточнено, спазихме единствената процедура, след която общинските съветници трябваше да разгледат и евентуално гласуват нашето предложение. Разочаровани сме и изненадани, че това не се случи. Вече търсим други възможности за осигуряване на средства.“
Междувременно наставникът на Спартак 1918 Златин Михайлов води тренировки с 16 футболисти от миналогодишния отбор, който игра в „А“ окръжна група през миналия сезон.
Всички са кадри на клуба – между 20 и 22 години, като малко по-голям е Вилиян Денчев. В родния си клуб остана и нападателят Ивайло Русев.
„Футболистите работят по комплексите и затова тренираме всеки ден от 19 часа. Може да има още нови играчи, не само от нашата школа. Дойде например едно момче от Добрич, сигурно ще има и други. Имаме малко време за подготовка, но ще направим всичко възможно да изиграем поне две контроли“, заяви за „Народно дело Седмицата“ Михайлов.