Без възможност за защита: Общината предава длъжници на частни съдебни изпълнители

Веселин Златков, Petel.bg

Възможно ли е да си осъден без дори да знаеш и без да имаш какъвто и да е шанс да се защитиш? Възможно ли е без каквото и уведомяване да ти запорират пари от банковата сметка и да те оставят да се чудиш защо е станало така? Възможно ли е всичко това да се върши скрито, без обяснение и за задължителната за една публична институция публичност?

Да, възможно. Доказателство за това дават съвместните действия на Община Варна и частен съдебен изпълнител.

Проблемът беше повдигнат през миналия месец от граждани на Варна пред омбудсмана на републиката Мая Манолова. Тя от своя страна сподели информацията за тази порочна практика пред медиите.

Някои български общини имат практиката да ползват услугите на частни съдебни изпълнители, вместо публичните изпълнители, за да събират вземания от граждани, неплатили местните си данъци. Стигало се дори до публична продан на недвижими имоти, обяви във Варна националният омбудсман Мая Манолова, цитирана от Дарик. Тя уточни, че подобни жалби имало и от София и изрази своята категорична позиция, че тази практика на местната власт е нередна и нечестна.

„Аз не искам да препятствам общините да си събират задълженията. Въпросът е, че всеки гражданин трябва да бъде много ясно информиран за това какво дължи на общината. Да му бъде даден разумен срок, в който той доброволно да се издължи, а не да бъде пращан директно на частен съдебен изпълнител, който му начислява множество допълнителни такси и запорира сметки. Има дори сигнали затова как недвижими имоти се изнасят на публична продан заради неплатени данъци, без хората да са информирани за това”, добави общественият защитник.

Според Манолова честното отношение на един кмет, който го избират гражданите, е преди това да направи всичко възможно да информира гражданина какво дължи, а не да го натовари допълнително с още няколкостотин лева такси и запори на банки. Тя проведе и специална среща с местната власт по темата. „Това не е честно спрямо варненци, да се обогатяват двама-трима частни съдебни изпълнители за сметка на населението на Варна”, отбеляза Мая Манолова.

Каква е схемата и каква е вредата от нея

Междувременно, потърпевш от тази схема на работа на местната власт във Варна се свърза с „Петел“ и даде някои важни подробности по своя конкретен случай. Той е точно идентичен с казусите, описани пред омбудмана – в един момент фирмата на бизнесмена се оказва със сума, която липсва от сметката ѝ, за която никой няма обяснение или информация къде е отишла. Налага се да се прави проверка и така се оказва, че е запорирана от частен съдебен изпълнител. Причината – неплатен данък за имот.

Собственикът на фирмата каза, че дължимите средства са малко и не влияят нито на неговия бюджет, нито пък на бюджета на общината. За няколкостотин лева, които той може да плати във всеки момент, той се оказва едва ли не голям нарушител, та общината да ползва и частен съдебен изпълнител. Бизнесменът, който пожела да остане анонимен, зададе и няколко въпроса, на които Община Варна е длъжна да отговори:

Първо, защо изобщо трябва да ползва частни съдебни изпълнители?

Второ, колко ѝ коства това, респективно – колко струва на варненските граждани?

Трето, как е избран конкретният частен съдебен изпълнител – с конкурс може би?

Най-важният въпрос обаче си остава защо общината предпочита да действа без прозрачност и без да информира гражданите и фирмите. Така тя сама ги превръща в нарушители, без да им даде шанс да бъдат изрядни.

Дали съвместните акции на общината и частните съдебни изпълнители във Варна са масова практика? Това, надяваме се, тепърва вече ще се разплита. След като Мая Манолова заговори за тази практика, се появяват и още сигнали за нея. Ето какво ни написа читателка във форума на най-четеното варненско електронно издание Petel.bg:

„С мен и съпругата ми се случи същото. За щастие, без да бъде обявяван имот за продан. Беше запорирана сметката на съпругата ми, без някой да ни уведоми за каквото и да било. Чак след запора, когато се заинтересувахме за какво иде реч, разбрахме за какво е. Платихме всичко на съдия-изпълнителя още предния месец, но все още не е вдигнат запорът, платените вече данъци също не са отразени в нито една държавна инстанция, община, кметство, данъчно или изчислителен център. Отговорът беше: Има технологично време. Ако се заведе колективен иск, ще се включим!“

Тези и други примери доведоха до поставянето на въпроси от медията ни пред Община Варна, която десетина дни по-късно отговори, макар и не съвсем конкретно и пълно на питанията ни.

Общината била информирала всички длъжници предварително

Община Варна работи с всички частни съдебни изпълнители, които са съгласни да събират задължения. Освен това там са очевидно доволни от това сътрудничество, в което омбудсманът на Република България видя сериозен проблем, а много граждани приемат за нечестно и нарушаващо техните права на данъкоплатци.

Въпросите, които поставихме на местната власт във Варна, бяха следните:

1. Колко са случаите, в които Община Варна ползва услугите на частни съдебни изпълнители и каква е причината за това?

2. Защо гражданите не са уведомени, че задълженията им се събират по този начин и научават за това едва след като им се запорират сметки?

3. Как Община Варна определя с кой конкретен частен съдебен изпълнител да работи – чрез конкурс или по друг начин?

4. Какъв е механизмът и размерът на заплащане на услугите на частните съдебни изпълнители от страна на общината?

Публикуваме без редакторска намеса отговора, който получихме десетина дни по-късно от местната власт в морския град:

„Задължените лица, срещу които Община Варна образува изпълнително производство, са с просрочени задължения за предходни години, които неколкократно са били уведомявани да ги заплатят. През 2016 г. още веднъж са изпратени допълнителни уведомления, освен задължителните годишни съобщения, а през 2017 г. – два пъти – съответно през август и декември. Относно информациите, че са отнемани имоти за неплатени задължения, категорично към днешна дата няма изнесено на публична продан недвижимо имущество на длъжници за неплатени задължения. Община Варна работи с всички частни съдебни изпълнители, които са съгласни да събират задължения.

Общината е освободена от такси за образуване на делата и не заплаща услугите на частните съдебни изпълнители. В резултат на предприетите мерки за събиране, непостъпили в хазната плащания от данъци, установени от одит в началото на 2015 г. в размер на 67 000 000 лв., към днешна дата са намалели почти наполовина. Наблюдава се и засилено плащане на текущите задължение, като процентната събираемост спрямо годишния облог от 65-57 % се е повишил на 83-84% за предходната година, съобщи Николай Бонев, директор на дирекция „Местни данъци“.

Оставяме коментарите на тази позиция на нашите читатели.

Ще си позволим само да кажем, че от отговора излиза, че общината не прави никакъв подбор на частните съдебни изпълнители, а просто ги е оставила да събират… каквото и колкото успеят, а как ще го правят – е, това си е тяхна работа. Дали това е правилното отношение на една община към гражданите ѝ?

Ситуацията създава поредица от неудобства особено за фирмите – не финансови, тъй като дължимите суми често са незначителни за възможностите им. Въпросът е в това, че дружествата изведнъж са третирани като нарушител, без да има каквато и да е възможност да реагира.

За тези български бизнесмени, които държат на престижа си и на безупречната си репутация в служебните си отношения, това си е много сериозен проблем. Защо? Защото освен работата им, която осигурява препитание на много хора, те се опитват да променят примитивната и крайно грешна обществена представа у нас, че щом някой има бизнес, той непременно е измамник.

Уви, действията на частните съдебни изпълнители и местната власт във Варна са такива, че обезсмислят усилията да се поддържат изрядни отношения с бюджета. Оказваш се осъден и със запор преди да си разбрал защо.

Публикации и коментари предизвикват интересен обрат

Публикуваната в изминалия месец поредица от статии на Petel.bg за това как Община Варна предава длъжниците си на частни съдебни изпълнители изглежда имаше ефект. Но! В промяната на практика на местната власт има една подробност, която направи ситуацията по-скоро трагикомична. За това говори следният коментар на читател, написан от гражданин на Варна във форума на електронното издание:

„И чудото се случи!!! Днес получихме писмо от Община Варна за размера на дължимите и забавени данъци, които обаче ние вече платихме на съдия-изпълнител. Разбира се, заедно с таксата на съдия-изпълнителя. Няма такава простотия, няма такава администрация. Но статията има ефект, почнаха да пращат писма“.

Естествено, това развитие на ситуацията носи някакво удовлетворение. Добре е, че общината вече изпраща съобщения на длъжниците си, но не е ли по-добре това да става ПРЕДИ те да бъдат предадени на частни съдебни изпълнители?

Темата предизвика още много коментари както сред обикновени граждани, някои от които се оказаха потърпевши от тази практика, така и сред юристи. Ето още един коментар, публикуван във форума на Petel.bg, който заслужава внимание:

Съгласно ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс) публичните задължения се събират от публичен изпълнител по реда на ДОПК, в тези производства не се дължат такси. ДСИ (държани съдебни изпълнители) и ЧСИ (частни съдебни изпълнители) работят по ГПК (Граждански процесуален кодекс), те могат да събират публични задължения само когато държавата се присъедини към вече образувано изпълнително дело. Местните данъци и такси са публични задължения и общината НЯМА право да образува изпълнителни дела при ЧСИ, нито пък ЧСИ имат право да събират такси от задължените лица. Понеже общината назначава в правния си отдел все юристи на принципа „наш човек“, се е напълнило с калинки, които хабер си нямат от законите. Освен това публичните задължения се заличават, ако са минали повече от 5 години от деня, в който са станали изискуеми и не са извършени действия по принудителното им събиране. Погасителната давност за публичните задължения се прилага служебно, за разлика от останалите видове задължения. Въпреки това ще видите съобщения на Община Варна за задължения от 2004 до 2018 г., което е пълен абсурд, но те разчитат на това, че хората не знаят и ще платят и погасените задължения. Факт е, че повечето хора го правят. А държавата не може да се държи като лихвар рекетьор, тя е длъжна да спазва собствените си закони. Плачат нашите общинари за масови дела по ЗОДОВ, ама този път ще настояваме за регресни искове и лична отговорност на виновните длъжностни лица.“