Баскетболисти славят Варна на три континента

Мъжете и жените играят в около десет държави

Варненската баскетболна школа е доказала в годините, че е люпилня на таланти. От морската столица към големия спорт са тръгнали редица сериозни имена – както в мъжкото, така и в женското направление. Успешни състезатели се развиват и в двата пола, като в момента градът е представен на три континента и в около 10 държави по света.
В последните години безспорно най-силни игри показват близнаците Деян и Калоян Иванови. Двамата обиколиха много отбори на Стария континент, като се изявяваха за клубове от Италия, Испания, Литва Хърватска, Русия, Украйна и Турция.
Двамата са родени на 18 март 1986 г. Те израстват в школата на Черно море-Порт Варна, където треньор им е покойният вече Христо Борисов. Впоследствие играят за Левски и руския Автодор (Саратов), след което се връщат при „моряците“. От там нататък кариерите им преминават изцяло в чужбина, но двамата играят в различни отбори. Калоян се състезава последователно през испанските Виве Менорка, Баскет Манреса, Кахасол Севиля и Аликанте, минава през украинския Донецк, след което отива в италианския Авелино, за да се върне в Испания, където облича екипа на Андора. За последно Калоян отиде в Турция, където първо игра за Трабзонспор, а към този момент – за Тофаш Бурса.
Неговият брат близнак Деян пък започва европейската си одисея в Кахасол, след което играе и в друг испански тим – Менорка, за да се премести в Хърватска. Там той облича екипите на Сплит и Задар. Следват сезони в Монтегранаро (Италия), Лиетувос Ритас (Литва), Варезе (Италия), Естудиантес (Испания), Енел Бриндизи (Италия), Казерта (Италия), Торино (Италия), а съвсем скоро също като брат си премина в Турция, подписвайки с отбора на Йешилгиресун Беледиеспор.

28_2
Александър Янев играе в може би най-отдалечената точка на планетата – в Аржентина. 203-сантиметровото крило носи там екипа на Сан Мартин де Кориентес. Той стана първият български баскетболист, който играе в Южна Америка. Още в първите си двубои там варненецът бе в основата на класирането за финала в Лига Судамерикана, който за съжаление по-късно бе загубен. Може да се каже, че 25-годишният Сашо вече има сериозен опит в чужбина, тъй като това му е четвърти отбор зад граница. Юношата на Черно море излезе за първи път навън през 2012 г., обличайки екипа на гръцкия Кавала. Там бе и Симеон Илиев, който в момента играе за „моряците“. Последва един сезон в испанския Манреса, завръщане у нас, където подсили ЛУКойл Академик, и ново излизане зад граница, което бе и най-успешно за него, тъй като направи австрийския Гюсинг шампион. Малко преди Аржентина, Янев поигра и в Левски.

28_3
Варна има представител и на трети континент. Борислава Христова премина през есента в женската колежанска лига на САЩ, където облече екипа на Вашингтон Стейт. За синеоката красавица сезонът зад Океана върви по мед и масло. За четири месеца тя се превърна във водещ реализатор на своя отбор със средно по 17.9 точки на мач и успеваемост в стрелбата от игра 51%, включително 34% от тройката и 85% от линията за изпълнение на наказателни удари. Всичко това я подрежда на четвърто място сред новобранците в NCAA.
Тя е рожба на школата на Черно море-Одесос, който е люпилня за национални състезателки в последните години. Варненският клуб така и не успя да намери спонсор, а баскетболистките му се пръснаха по света.
В САЩ се състезаваха и други четири варненки – Радослава Бъчварова, Цветостина Гечева, Евгения Иванова и Ивайла Маринова.
От родените през 1994 г. три баскетболистки играят в три различни държави – Ива Костова е във Франция, Радина Кордова – в Холандия, а  Хава Рагуб – в Турция.
Дъщерята на треньорите Венци и Маргарита Гечеви – Цветостина защитаваше до миналата година цветовете на италианския Лазур (Катания), а след Нова година вече само работи извън спорта. В същия тим продължава да се изявява Христина Иванова, а през клуба мина и Марина Илиева.

28_4
Последната, заедно с Ива Костова, в момента е във френския Поасоне, където през последните три години треньор е също варненец – Галин Стоянов-Патрика.
Родената през 1980 г. Ани Петрова пък дълго време игра в Люксембург, където се омъжи, а сега се занимава и с треньорска дейност.
28-годишната Радослава Бъчварова игра дълго време в САЩ, Турция, Германия, Сърбия и Франция, а у нас защитава цветовете на Берое (Стара Загора) в момента.
От родените 1996 г. Елица Желязкова сега е в Германия, а Мария Камбурова – в Англия.
„Три от състезателките, които станаха втори на европейското в Талин през 2012 г., намериха международна изява – Елица е в Германия, Мария – в Англия, а Борислава – в САЩ. Те продължават да учат и да играят, което означава, че баскетболът им е помогнал да станат студентки“, сподели пред „Народно дело Седмицата“ треньорът на Черно море-Одесос Венци Гечев.